Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-24 02:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/04/23/marschen-for-vetenskap-och-sanning-mot-alternativa-fakta/

Epsteins STHLM

Marschen för vetenskap och sanning mot ”alternativa fakta”

Mellan femhundra och tusen personer ...

... demonstrerade på lördagen under parollen "Vetenskap inte dårskap" ...

... för vetenskap ...

... och åter vetenskap ...

... mot "alternativa fakta" ...

... och för "ekvationer" istället för "invasioner" ...

... och för kärleken till "moder jord" ...

... och de många talen gick i samma anda. Här KTH-professorn Sverker Sörlin ...

... och här Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Falska påståenden som presenterats som fakta (eller som ”alternativa fakta” om lögnerna avslöjats) har fått en alldeles särskild uppmärksamhet världen över under senare tid i och med den amerikanska presidenten Donald Trumps, och hans vapendragare Kellyanne Conways, upprepade gånger uttalade förakt för fakta och vetenskaplig kunskap.

Detta den amerikanske presidentens och hans medarbetares bisarra förhållande till sanningen har med rätta oroat en hel värld och är en bidragande orsak till den världsomspännande March for Science som ägde rum i Stockholm och i över sexhundra andra städer runt om i världen i går. Mellan femhundra och tusen personer marscherade från Mariatorget till Medborgarplatsen och manifesterade för vetenskap och evidensbaserad kunskap.

”Vetenskap Inte Dårskap” var huvudparollen som stod på banderollen i täten av demonstrationen. På plakaten kunde man läsa: ”Science not Silence”, ”Källkritik Inte alternativa fakta”, ”Forskning ger hopp om en bättre framtid”, ”Forskning bygger det samhälle vi vill ha”, ”Utbildning på vetenskaplig grund”, ”Stand up for Science”, ”Vetenskapen ska vara fri Då får vi demokrati”, ”The Science today is the Technology of tomorrow”, med mera i samma stil.

Och i samma anda talade de många prominenta talarna på Medborgarplatsen. Bland dem ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och KTH-professorn Sverker Sörlin.