Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/04/27/kulturministerns-handvaska-har-blivit-skulptur-i-hammarbyhojden/

Epsteins STHLM

Kulturministerns handväska har blivit skulptur i Hammarbyhöjden

Förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths väska förstorad i brons ...

... ingår i konstnären Susanna Arwins (bilden) skulpturgrupp "Väskberget" ...

... mellan Einar Mattssons två nybyggda hus ...

... på Finn Malmgrens väg 87 och 89 i Hammarbyhöjden.

Kulturborgarådet Roger Mogert klippte invigningsbandet.

En förstorad kopia i brons av förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths handväska har tillsammans med kopior av fem andra gamla handväskor som skickats till konstnären Susanna Arwin blivit skulpturer i Hammarbyhöjden.

”Väskberget” (med undertiteln ”Vapenarsenalen”), som Susanna Arwin döpt sin skulpturgrupp till, står på en liten bergknalle mellan Einar Mattsons två nybyggda nollenergihus med 64 lägenheter och träfasader i slutet av Finn Malmgrens väg just vid skogsbrynet till Nackareservatet.

Susanna Arwin är känd inte minst för sitt konstprojekt att synliggöra ”den svenska tanten” som hon startade för drygt tjugo år sedan.

När hon häromåret gjorde ett skulpturförslag ”Med handväskan som vapen” inspirerat av DN-fotografen Hans Runessons klassiska bild från 1985 av en kvinna som dänger sin handväska i huvudet på en demonstrerande nazistisk skinnskalle i Växjö, som först godkändes för uppförande av Växjö kommun men sedan underkändes, utbröt en livlig debatt och många handväskor placerades i protest spontant på skulpturer landet runt. Karl XII behängdes exempelvis med ett femtiotal handväskor.

Många skickade också sina gamla handväskor till Susanna Arwin. En av dessa var alltså Lena Adelsohn Liljeroth.

Kulturborgarrådet Roger Mogert klippte med guldsaxen invigningsbandet på torsdagen och prisade byggföretaget Einar Mattson som satsar på konst i sina byggprojekt.