Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Förklaringen till varför facklorna alltid snabbt tar slut på Stortorget

21

Fackeltåget avtågade från Stortorget …

31

… på väg att tända majbrasan på Riddarholmen …

41

… som förevigades med mobilerna …

51

… och även som selfies …

61… med elden i bakgrunden …

71

… och ett band som jag tycke de sade hette Cubrazil spelade latinamerikanska rytmer …

81

… som lockade de allra yngsta att dansa av hjärtans lust vid årets Valborgsfirande …

11

… och så vårkyssen.

Varje Valborg likadant. Många besvikna på Stortorget för att de inte hinner köpa facklor innan de tar slut. Varför ordnar inte arrangörerna (Socialdemokraterna) ett större lager så att alla som vill får köpa?

Anders Göransson (s), stadsdelsnämndens ordförande, förklarade att man i år sålde 400 facklor, hundra fler än förra året.

”Varför inte 1 000 facklor”, undrade jag. ”Av säkerhetsskäl. Vi kan inte ha tusen personer som kommer fram och ska slänga facklorna i elden nere på Riddarholmen”, förklarade han. Aha, det är förklaringen.

Så den som vill vara säker på att ha en fackla i fackeltåget från Stortorget ner till Riddarholmen nästa år gör säkrast i att ta med sig sin egen hemifrån.

Annars var allt som vanligt. Kanske lite fler selfies med mobilerna än vanligt med den sprakande elden i bakgrunden. Scenen placerad på rätt ställe jämfört med förra året då den var svår att se för större delen av Valborgsfirarna. Ljudet bättre i år också.

Sjukvårdslandstingsrådet Dag Larsson höll vårtalet och tidigarelade Carl Jonas Love Almqvists på sin tid omdebatterade roman ”Det går an” till 1833 istället för 1839 då den ju kom ut första gången.

Den som vanligt utannonserade kören Sånåra höll sig hemma i år. Istället spelade bandet (som jag tror hette) Cubrazil latinamerikanska tongångar som fick de allra yngsta att dansa av hjärtans lust nedanför scenen.

Så nu är väl våren här på riktigt i alla fall. Eller?