Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Sommar på Rörstrandsgatan

1aTrafikborgarrådet Daniel Helldén förklarar för en skeptisk kvinna fördelen med att en del av Rörstrandsgatan förvandlas till relativt bilfri sommargågata. Hon ville hellre att Birkagatan skulle bli sommargågata.

2a

Alla bilister tycks inte gilla idén med sommargågator trots trafikborgarrådets förklaringar.

Årets första så kallade sommargågata är i bruk. På måndagen stod trafikborgarrådet Daniel Helldén (mp) och förklarade för vilsna bilister att det nu och i sommar är förbjudet för bilister att köra på Rörstrandsgatan mellan Birkagatan och Vikingagatan om de inte kommer från Vikingagatan i riktning mot S:t Eriksplan och ska leverera något eller släppa av en passagerare.

Alla var inte nöjda med nyordningen. En kvinna som bor på Birkagatan tyckte att det skulle förvandla den till sommargågata i stället eftersom ”bilarna kör i tredubbla led där” som hon uttryckte det.

Och några bilister som upptäckte de nya förbudsskyltarna såg skeptiska ut när trafikborgarrådet förklarade att det nu var sommargågata som gällde på sträckan de hade tänkt köra. Restaurangägarna som kan utöka sina uteserveringar verkade dock mer positiva.

Sommargågator kommer också inom den närmaste veckan att tas i bruk bland annat på Skånegatan och Swedenborgsgatan. På Humlegårdsgatan blir det så kallad pop up-park. Hornsbergs Strand blir sommargågata den 12 juni och norra delen av Drottningatan den 30 juni. Här finns mer info om sommargågator, sommartorg och pop up-parker.