Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Sjätteklassarna i Magelungsskolan fotade med hemgjorda hålkameror

b1

Fotografen Lena Källberg förklarar för eleverna (fr.v: Eva, Yamina, Angelyna, Albert och Adam) i Magelungsskolans sjätteklass hur deras hålkameror fungerar innan de beger sig ut för att ta bilder …

c1

… och Albert satsar på en selfie med en tallstam i bakgrunden …

d1a

… medan Yamina tar en bild på  Eva och Angelyna avvaktar i bakgrunden med sin kamera tillverkad av en chipsburk …

g1

… och vid andra försöket satsar de på en blomsterbild …

f1… varpå framkallningen sker. Eva med tången i framkallningsskålen och Angelyna närmast.

Med de egentillverkade hålkamerorna laddade begav sig sjätteklassarna i Magelungsskolan i Farsta strand ner till Magelungens strand och började fotografera.

Albert tog en selfie med en lutande tallstam i bakgrunden. Eva och Yamina fotograferade varandra. William tänkte fotografera två änder, men de simmade ut och det är svårt att fotografera något som rör sig när exponeringstiden är fem eller tio sekunder.

Under klassläraren Anders Lönegårds och fotografen Lena Källbergs ledning hade eleverna tillverkat sina hålkameror av burkar och askar med ett litet hål i, gjort med en knappnål, och med en täckande liten skiva som fördes åt sidan vid själva exponeringen,

I stället för film användes fotopapper. Resultatet: en negativ, spegelvänd bild, om exponeringen var den rätta och hålkameran inte läckte in ljus, vilket skedde för en del av eleverna vid första försöket som de kunde konstatera när fotopapperet (negativet) framkallades i det provisoriska mörkrummet i en förrådsskrubb i skolan.

Men entusiasmen hämmades ingalunda av de inledande motgångarna. Eleverna var snabbt ute igen och tog nya bilder.

Vilket bra initiativ på Magelungsskolan!

PS. Resultatet av sjätteklassarnas kreativa verksamhet kommer att presenteras på en liten utställning på det lilla fina fotogalleriet Axel på Södermannagatan 16 den 7 juni.