Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Liljeholmsbadet ska säljas – beslut i fastighetsnämnden på tisdagen

2a4Liljeholmsbadets tid är ute.

Storkyrkobadet i Gamla stan räddas men inte Liljeholmsbadet vid Bergsunds strand.

Fastighetsnämndens majoritet bestämde på tisdagen att sälja Liljeholmsbadet (som varit stängt i ett år och som är i behov av upprustning) läser jag på sajten StockholmDirekt. Allianspartierna reserverade sig. De ville ha en ny fördjupad utredning.

Det hjälpte inte heller att Föreningen Liljeholmsbadets vänner samlade in 3 500 namn för badets bevarande och även gjorde en egen utredning som visar att det går att renovera badet för hälften (d.v.s. 45-50 miljoner kronor) av den summa som fastighetskontorets tjänstemän (minst 100 miljoner kronor) kommit fram till.

I öppet brev till alla berörda politiker föreslog föreningen också ett nytt modernt koncept för att locka nya badgäster, vilket skulle ge ökade intäkter, genom ett modernt spa-tänkande med yoga, massage och andra populära inslag och en enkel caféverksamhet samt en medveten satsning på rehab för äldre och rörelsehindrade.

Föreningen föreslog också att badet skulle vara öppet sommartid och inom ett inhägnat område möjliggöra bad i Mälaren. Föreningen tror inte heller att en renovering skulle behöva belasta kommunens budget fullt ut. Medel genom EU och från fonder som är inriktade på kulturhistoriskt värdefulla byggnader skulle kunna påräknas, hette det i det öppna brevet.

Men allt förgäves således.

Ännu återstår dock formellt besluten i idrottsnämnden och kommunfullmäktige, men där är det samma majoritet som i fastighetsnämnden vilket gör hoppet litet för Liljeholmsbadets fortsatta framtid.