Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Parkteatern fyller 75 år och hyllar sin skapare Holger Blom

11

Parkteaterchefen Sissela Kyle inledde presentationen av sommarens program med att hylla Parkteaterns skapare förre stadsträdgårdsmästaren Holger Blom …

21

… och sedan fick publiken i Galärparken se smakprov ur  sommarens föreställningar som här dansarna från  Operabaletten Casia Vengoechea och Anthony  Lomuljo …

31

… och här Pettson (Sven Hedman) och Findus (Fanny Widstrand) …

71

… och här Mattias Enn och Ayla Kabaca från sommarens musikteaterföreställning Stockholm – staden som växer …

511

… och i en spejsad tolkning av Shakespeares A Midsummer Night’s Dream (på engelska) fick publiken till sin förvåning medagera …

41

… och här ett smakprov ur Rossinis komiska opera Italienskan i Alger omvandlad till Bollywoodopera med Jonas Sjöblom, Usha Balasundaram och Charlotta Huldt …

61

… och för dagen bland åskådarna befann sig Arja Saijonmaa som kommer att medverka i föreställningen Sju gånger sju med Norrdans som bygger på Aleksis Kivis nationalepos Sju bröder.

I sommar bjuder Parkteatern som vanligt på gratis teater, sång och musik för unga och vuxna i stadens parker och på andra ställen.

Det började i liten skala den 11 juni 1942 i Junotäppan i Gamla stan med föreställningen Stockholmskväll, en afton fylld av text och musik med Stockholm som tema. Där och då föddes embryot till Parkteatern med dagens rikhaltiga utbud..

När parkteaterchefen Sissela Kyle i traditionell ordning presenterade ett smakprov ur sommarens alla föreställningar på scenen i Galärparken på torsdagen inledde hon följdriktigt med att hylla Parkteaterns skapare förre stadsträdgårdsmästaren Holger Blom (1906-1996).

Och det stora födelsedagskalaset äger rum på årsdagen den 11 juni i Vitabergsparken med bland andra Monica Nielsen, Cullbergbaletten med flera. Sissela Kyle utlovade också allsång och popcorn i stora mängder.

I augusti blir det också ”Holger Blom-promenader” längs Norr Mälarstrand, en av alla parker han skapade.

Den 1 juni är det säsonspremiär för Parkteatern med pjäsen Potatisrevoltörerna i Blecktornsparken. Här är Parkteaterns kompletta sommarprogram.