Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Vad var det egentligen finansborgarrådet invigde?

5a

På fredagen invigde finansborgarrådet Karin Wanngård Norra stationsgatan som är långt ifrån färdig och hon talade enbart om att hon invigde Hagastaden i vilken de första bostadsrättsinnehavarna flyttar in först i höst … 

4a… i dessa hus som Einar Mattson bygger.

3a

På fredagen ordnades en rundvandring i området för de olika byggherrarnas representanter och pressen …

2a

… och vi fick tillfälle att titta in en av lägenheterna som blir inflyttningsklar i höst …

1a

… varifrån vi kunde skåda ut över bygget av det högre (Innovationen, 125 meter, 36 våningar) av de två Norra tornen som Oscar Properties bygger.

I höst flyttar de första bostadsrättsinnehavarna in i nya Hagstaden, i Einar Mattsons hus som döpts till Haga Nova.

När alla 6 000 lägenheter är färdiga (hälften i Stockholm och hälften på gamla Karolinskas område i Solna, sjukhuset ska omvandlas till bostäder) 2025 kommer 50 000 människor att bo i Hagstaden heter det i ett pressmeddelande.

Det blir fler än 8 personer i varje lägenhet enligt mitt sätt att räkna. Jag får inte riktigt i hop det. Men kanske räknar man in delar av Vasastan i Hagastan. Strunt samma.

På fredagen invigdes Norra stationsgatan, i tidigaste laget kan jag tycka, eftersom den är långt i ifrån färdig. Men enligt visionsbilderna ska den kantas av uteserveringar och myllra av folkliv när den är klar. Kan nog bli fint om visionerna uppfylls.

Finansborgarrådet Karin Wanngård invigde Norra stationsgatan genom att klippa ett band på fredagen. Men i sitt tal talade hon enbart om själva Hagastaden som bygger ihop Solna och Stockholm.

Hursomhelst är det många aktiviteter och jippon som ordnas under lördagen (20 maj) i samband med invigningen, bland annat ett lopp för barn på taket på den ena av de två kontorsbyggnaderna. Tom Tits är på besök, liksom en cirkus- och akrobatskola. Det blir ansiktsmålning, tillfälle att besöka visningslägenhet och att gå en historievandring m.m.

Här hela programmet.