Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 22:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/05/20/valbesokt-solcellsfest-i-bredang/

EPSTEINS STOCKHOLM

Välbesökt solcellsfest i Bredäng

Konstnären och visionären Anders K Johansson ...

... bjöd på solcellsfest hemma i sitt hus i Bredäng ...

... med fika och solbakelser ...

... och musik av Karlssons jazzband ...

... och information om alla fördelar med att utnyttja solen som energikälla.

Med solcellspaneler, ganska nymonterade, på taket och även på fasaden, bjöd konstnären och visionären Anders K Johansson på vad han kallade solcellsfest hemma i sitt kedjehus i Bredäng på lördagseftermiddagen.

Det var öppet hus och välbesökt. Såväl grannar som vänner droppade in på festen och fick beskrivet för sig hur solenergin fungerar och bjöds även på solbakelser för dagen omdöpta till solcellsbakelser (rulltårta med grädde toppad med persikohalva) allt medan Karlssons jazzband spelade stämningsfull musik på terrassen.

Jag klättrade tillsammans med Anders K Johansson upp på taket och kunde konstatera att utsikten därifrån är milsvid (som det brukar heta) och att såvitt jag kunde se ingen annan än Anders K Johansson själv hade solcellspaneler monterade på sina tak i villaområdet.

Solen hade gått lite i moln men var ändå tillräcklig för att kunna driva 62 stycken 40 watt-lampor när vi kollade.

Och det är just det som är Anders K Johanssons idé med solcellsfesten, nämligen att inspirera grannar och andra att utnyttja solenergin. Han har flera projekt i gång, som att fotografera djur, levande och döda längs våra vägar, stödja en indianstam i Bolivia mot skogsbolagens avverkningar av regnskogen och hitta miljövänligare bränsle än bensin till bilen.

PS. Anders K Johansson är kanske mest känd för sin bok Beckombergalandet, en isande skildring i ord och bild av förhållandena på Beckomberga medan det fortfarande var mentalsjukhus.