Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 23:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/05/30/riskfyllt-att-montera-ned-obelisken-arbetet-avbrots-pa-tisdagen/

Epsteins STHLM

Riskfyllt att montera ned obelisken - Arbetet avbröts på tisdagen

Arbetet med att montera ned obelisken på Slottsbacken påbörjades på tisdagen ...

... men fick avbrytas eftersom sprickbildningar uppstod när man började borra i den översta stenen ...

... som (liksom övriga delar av obelisken) måste säkras genom att vinkeljärn svetsas runt om, berättade arbetsledaren på M3 Bygg Roland Miderberg (bilden).

Obelisken har stått på Slottsbacken i över tvåhundra  år. Den skänktes av Gustav III till Stockholms borgerskap som tack för vakthållningen under det ryska kriget 1788-90 och kom på plats 1800, åtta år efter kungens död. Nu ska den monteras ned och en ny ska upp i dess ställe.

Nedmonteringen av obelisken på Slottsbacken är mer komplicerad än vad som förutsetts. Den är i dåligt skick. Stenen är porös och har sprickor.

När man borrade hål i den översta stenen på tisdagen för att sticka in järnrör och lyfta ned den på marken uppstod sprickor som vidgade sig med påföljande risk att den skulle gå sönder och falla ned på marken vid lyftet.

Alldeles för riskabelt, menade entreprenören och avbröt arbetet.

Nu måste stenen stadgas, vinkeljärn svetsas på runt om, så att den inte brister sedan den vajersågats och lyfts.

Även den nedre delen av obelisken måste stadgas på samma sätt eftersom den annars skulle kunna öppna sig ”som en tulpan” och falla till marken om den ovanliggande stenen som lyfts har fungerat som motvikt, säger arbetsledaren Roland Miderberg på M3 Bygg som utför arbetet åt Statens fastighetsverk.