Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-21 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/01/travilla-arets-stockholmsbyggnad/

Epsteins STHLM

Trähus Årets Stockholmsbyggnad

Rätta artikel

Nikan Ghahremani från byggherren Titania och Ola Görannson från Arkitema Architects med priset för Årets Stockholmsbyggnad 2017 (till höger Bo Jacobsen från Arkitema Architects) ...

... som delades ut av stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert vid en ceremoni i kulturuset på torsdagen ...

... för deras skapelse "Modellvillan", ett trähus på Gamla Tyresövägen i Enskede ...

... som fick närmare hälften av de drygt tio tusen röster som skickats in till tävlingen där det fanns tio alternativ att rösta på, bland annat hotellet Scandic Continental snett emot Centralen på Vasagatan och nya Musikhögskolan på Valhallavägen.

Den s.k. Modellvillan, ett flerfamiljshus i trä i kvarteret Modellvillan på Gamla Tyresövägen i Enskede, ritad av Arkitema Architects, uppförd av byggherren Titania, har genom omröstning bland allmänheten utsetts till Årets Stockholmsbyggnad 2017.

Segern var förkrossande. Av 10 275 röster på de tio finalbyggnaderna fick Modellvillan 4 629, tre gånger så många som nya Musikhögskolan som kom närmast med 1 582 röster.

Det nya storhotellet (Scandic Continental) mittemot Centralen fick bara 558 röster.

Priset, en graverad bronsplakett föreställande stadshustornet, delades ut av stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert till arkitekter och byggare vid en ceremoni i Stockholmsrummet i Kulturhuset på torsdagseftermiddagen.

Intresset för arkitekturen tycks öka bland Stockholmarna. Förra året när nya Arkitekturskolan vann var det mindre än hälften så många som röstade i tävlingen.