Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/02/jag-ser-pa-den-slitne-mannen-som-sitter-pa-rorstrandsgatan/

Epsteins STHLM

”Jag ser på den slitne mannen som sitter på Rörstrandsgatan ...”

Rätta artikel

På torsdagen var det bokrelease av "Våra drömmars stad" på Stadsbiblioteket, ett antal dikter och kortnoveller skrivna av 15-åringar inspirerade av Per Anders Fogelströms "Mina drömmars stad"...

... som också lästes av författarna. Här är det Moa Forsén från Vasa International School som läser sina fina dikt "Uteliggare" (läs hela i brödtexten nedan) ...

... och här läser Fanny Lindstedt Grahn från Kulturama i Sundbyberg sin dikt "Att bli vuxen" ...

... och Kent Josefsson och  Eliza Kücükaslan från Fogelströmsällskapet berättade om hur de inspirerats av Per Anders Fogelströms författarskap ...

... och sedan blev det mingel ...

... och koll i boken.

”Mina drömmars stad” är Per Anders Fogelströms mest kända roman. Den inleds med att den den fattige bondpojken, 15-årige Henning Nilsson, kommer till Stockholm en sommardag 1860 för att söka sig en utkomst. Det blev ett hårt liv i dåtidens Stockholm för Henning.

Inspirerade av Per Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad” har åttondeklassare (15-åringar) från sex olika skolor skrivit dikter och kortnoveller där de skildrar sitt Stockholm och sina framtidsförhoppningar samlade i en liten bok med titeln ”Våra drömmars stad”.

På fredagen var det bokrelease på Stadsbiblioteket på Sveavägen och eleverna från Årstaskolan, Vasa International School of Stockholm, Edboskolan i Skogås, Viktor Rydbergs samskola i Djursholm. Kulturama i Sundbyberg och Strandskolan i Tyresö läste upp sina alster och minglade med Pommac och salta pinnar.

Bland alla som läste var Moa Forsén från Vasa med sin empatiska dikt ”Uteliggare” som också den skildrar ett hårt liv:

Jag ser på den slitne mannen som sitter på Rörstrandsgatan/Tar ett djupt andetag/Trots att vi bor på samma gata befinner vi oss inte i samma galax/Det är ingen lek utan mannens vardag/Inga tårar komma/Jag tror att det ej finns tillräckligt med tårar för all hans sorg/Men smärtan i hans ögon säger allt/Jag må gråta över resultatet på fysikprovet/Ack han aldrig kommer att få chansen att ens lära sig vad tårar är/Jag må frysa/Ack han har glömt bort hur värme känns/Jag må kämpa för att överleva träningspasset jag inte ville gå på/Ack han kämpar för att överleva dagen.

Hela boken ”Våra drömmars stad” finns också digitalt, tillsammans med flera andra böcker som producerats av ungdomar inspirerade av ”Mina drömmars stad”.