Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/03/stora-essingens-dolda-historia/

Epsteins STHLM

Stora Essingens dolda historia

Lars Epstein
Rätta artikel

Essingeöarnas Hembygdsförenings årliga vandring startade på Essingetorget ...

... och gjorde ett av de första stoppen vid vid gymmet Elit på Vänskapsvägen 33, f.d. inspelningsstudio och från början  biografen Orkanen (1938-1961), förmodligen döpt efter den första filmen som visades på bion ...

... "The Hurricane" eller som den hette på svenska "Orkanen".

Vandringen leddes av John-Olov Sidén som här passerar den gamla posten, numera Kafé & Butik ...

... och här gick vi förbi Stora Essingens första hyreshus, numera k-märkta, som byggnadsingenjören Gösta Videgård (han som mystiskt försvann i Panama 1952) lät bygga och vars butikslokaler just nu byggs om till bostadsrätter (jfr presenningarna till vänster i bild) ...

... och här IOGT-NTO-huset, f.d. Dagenhuset ...

... och här Stora Essingens första skola (1917-1925) på Norrskogsvägen 25, "Bläcktornet" kallad,  ...

... och här Laos ambassad, f.d. ungdomsgården ...

... och här passerade vi Stora Essingens första speceriaffär som öppnade 1909 ...

... varpå vi tog oss upp på öns högsta punkt, Kungsklippan, varifrån utsikten är milsvid ...

... och fick också se villan där Strindberg bodde, Axel Strindberg, Augusts brorson. Snett emot på Ensittarvägen bodde den legendariske polisen Polis-nisse eller mer vanvördigt Snut-Nisse kallad, en hyvens man omtyckt av alla. Ensittarvägen, liksom den närbelägna Eremitvägen, är döpt efter en religiös ensling, Anders Pålsson Arlander, som tidvis på 1920-talet bodde i en hydda på ön. Han gav bland annat ut en över 500 sidor tjock bok betitlad "Uppenbarelsebokens utläggning på biblisk och historisk grund, En världs- och kyrkohistoria för Guds folk". Detta enligt uppgifter i den omistliga boken Stockholms gatunamn.

Solen sken av och till över Essingetorget när hembygdsföreningens årliga försommarvandring med John-Olov Sidén som guide satte sig i rörelse med runt sjuttiofem deltagare.

Ett av de första stoppen var på Vänskapsvägen 33 utanför gymmet som en gång var biograf Orkanen. Lägligt nog började det regna och blåsa kraftigt så att alla sökte skydd under den gamla biografbaldakinen medan John-Olov Sidén berättade om den gamla biograflokalens öde.

Bion Orkanen startade 1938 med Essingebon Adolf Jahr som invigningstalare och slutade redan 1961 med regelbundna filmvisningar. Sägnen säger att den döptes efter en film med samma namn. Kan nog var sant. John Fords film Orkanen hade Sverigepremiär just det året, 1938.

Efter filmepokens slut har den frikyrkliga tidningen Dagen haft inspelningsstudio där innan en kurdisk falang tog över studion. I dag är det gym i lokalen.

Regnet och blåsten upphörde och solen tittade fram och vandringen fortsatte förbi hus efter hus under två lärorika timmar. Och John-Olov Sidén pekade och berättade: Där låg Stora Essingens första, numera k-märkta hyreshus där man just nu håller på och bygger om gamla butikslokaler till bostadsrätter. Och där Stora Essingens första skola, och där 90-talshusen står låg numera utplånade Lundby kemiska tvätt och Kungsholms Express.

Och där bor gamle ishockeyspelaren Lasse Björn, och i det där huset bodde Strindberg, Axel Strindberg, Augusts brorson och där bodde Arne ”ge mig en kvart om dagen” Tammer, och där låg Essinge Ångtvätt som brann ned på 1960-talet, och där ligger Laos ambassad som var ungdomsgård en gång i tiden och där ligger en av världens minsta domkyrkor, Liberala katolska domkyrkan.

Och så tog vi trapporna upp till Kungsklippan, Stora Essingens högsta punkt, 41 meter över havet, med milsvid utsikt. För Stockholmarna i gemen ligger Kungsklippan som bekant på Kungsholmen, men inte för Essingeborna.

Och slutligen fick vi höra den sorgliga historien om bussolyckan 1948 när 96:an krokade i en mötande lastbil på den smala (på 60-talet rivna) bron mellan Lilla och Stora Essingen och stod och vägde på kanten ett tag innan den störtade ner nästan femton meter i vattnet. Peter Torbiörnsson gjorde en film om den tragiska händelse när 11 personer dog, bland andra Peter Torbiörnssons egen lärarinna. Bara en person klarade sig.

Den kunskapsrika vandringen följs upp i höst med en vandring på Lilla Essingen. Den tänker jag inte missa.