Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/04/radda-biologiska-museet/

Epsteins STHLM

”Rädda Biologiska museet”

Rätta artikel

Runt trehundra personer demonstrerade på söndagen ...

... för att rädda det nedläggningshotade Biologiska museet.

"Bygg en bar" stod det på några plakat (förmodligen för att få upp besökssiffrorna) ...

... och framme vid museet efter marschen från Nybroplan ...

... tog den mångårige, i dagarna pensionerade, museichefen Lars-Erik Larsson emot och tackade för stödet ...

... varpå demonstranterna besökte museet ...

... och tittade på Skandinaviens fauna ...

... och en liten flicka undrade varför djuren var uppstoppade.

”Laga taket, tjära kåken” ”Vad ska vi rädda … … Biologiska museet” ”Bygg en bar”

Slagorden ekade på Nybroplan, i Strandvägsallén och på Djurgårdsbron när de runt trehundra demonstranterna tågade mot Biologiska museet vars framtid är osäker.

Biologiska museet, som öppnade 1893, ritat av arkitekten Agi Lindgren och skapat av Gustaf Kolthoff och Bruno Liljefors, stänger sista augusti för reparation.

Taket läcker och huset ska tjäras om. Hur det blir sedan är oklart. Skansenchefen John Brattmyhr har uttalat att det är för kostsamt att hålla museet fortsatt öppet. Stiftelsen Skansen är huvudman.

Lars-Erik Larsson, som varit chef för museet i tjugofem år, men gick i pension i torsdags, mötte de, när de gäller att slåss för att bevara stadens kulturvärden, påtagligt unga demonstranterna, flera med småttingar i barnvagn.

Lars-Erik Larsson, som förklarade att han givetvis inte varit med om beslutet att stänga museet, var glad för stödet och berättade att museet med alla sina uppstoppade skandinaviska djur har 3-12-åringar som huvudmålgrupp och att många föräldrar sagt att det är det mest interaktiva museet de besökt med sina barn vilka fascinerade brukar peka och nyfiket fråga trots att det inte finns några knappar att trycka på eller spakar att dra i.

Han berättade också att besökssiffrorna tredubblats de sista månaderna och att det bildats en vänförening till Biologiska museet som snabbt fått över femhundra medlemmar.

Så nu ligger bollen hos Skansen ledningen om kulturinstitutionen Biologiska museet ska läggas ned eller får leva vidare.