Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 04:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/05/carl-johan-ronn-pa-sturehof/

Epsteins STHLM

Carl Johan Rönn på Sturehof

Rätta artikel

Carl Johan Rönn, i röd jacka, legendarisk mode- och reklamfotograf, ...

... hade vernissage på söndagen på Sturehof ...

... på en kollektion av sina fotografier.

Carl Johan Rönn, min gamle vän, den legendariske mode- och reklamfotografen, som jag mötte första gången då jag var tonårig elev på Ateljé Uggla på Kungsgatan 18, ställer, tillsammans med kollegan Jan Åke Bengtsson, ut bilder på Sturehof vid Stureplan.

Det var i slutet av 1950-talet jag skulle inleda min karriär som fotograf. Hur gjorde man det? Jo man började som elev på en fotoateljé. Uggla var stället. Där hade alla de stora fotografnamnen på den tiden gått som elever, de som sedan bildade byrån Tiofoto, Rune Hassner och alla de andra.

På darrande ben steg jag in i receptionen och bad att få tala med chefen, han hette Herbert Fogstrand, och jag frågade om jag kunde få bli elev. Inga problem, sa han, men vi betalar ingen lön. Det gör inget svarade jag.

Således jobbade jag där under något år i en liten skrubb, ett mörkrum utan ventilation, där jag blandade ihop framkallningar av diverse kemikalier i stora vita pappersburkar från Wallenborgs kemisk-tekniska fabrik och slog råprov och kedjerökte John Silver utan filter. Inte den hälsosammaste av miljöer.

Vid ett tillfälle fick jag dock förtroendet att ta ett passfoto. Men kunden blev inte nöjd så fotograferingen fick göras om.

Som elev fick man ingen undervisning. Men man fick vara i närheten av den närmast gudaförklarade Rolf Winquist, en fotograf lika briljant som han var tystlåten. Jag bytte under det år jag var på Uggla inte två ord med Rolf Winquist.

Den enda på ateljén som kunde kommunicera med Rolf Winquist var den utåtriktade och alltid lika entusiastiske Carl Johan Rönn. Carl Johan fick till och med den allvarstyngde och inbundne Rolf Winquist att le emellanåt. Och det var Carl Johan Rönn som assisterade Rolf Winqvist vid dennes mode- och reklamfotograferingar vilkas resultat alltid var uppskattade av kunder och betraktare.

För min personliga del är jag övertygad om att det lika mycket var Carl Johan Rönns som Rolf Winquists egen förtjänst att bilderna alltid blev lysande inte minst med tanke på Carl Johans egna framgångar som fotograf senare i karriären. Och nu kan man alltså betrakta ett urval av hans bilder på Sturehof. Grattis till utställningen gamla vän!