Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/06/oppet-slott-och-brandmastaren-swen-lindbergs-tragiska-slut/

Epsteins STHLM

Öppet slott och brandmästaren Swen Lindbergs tragiska slut

Rätta artikel

Öppet slott på nationaldagen bjöd på gratisbesök i Museum Tre Kronor (en upplevelse!). Här en modell av det gamla slottet som brann ned i maj 1697 ...

... och här illustreras det grymma öde som den försumlige brandmästaren Swen Lindberg gick till mötes när han som ansvarig dömts till döden men fått straffet omvandlat till att löpa gatlopp mellan två led med soldater som piskade honom med käppar vilket ävenledes ledde till hans död.

Öppet slott blev mycket välbesökt. Folk strömmade in redan klockan 10 när portarna öppnades ...

... och det var nog rätt stressigt att gå högvakt när folkmassan kom vällande.

Inne på inre borggården bjöds på gratis frukt ...

... och det var gott om barnaktiviteter ...

... och man kunde fotografera sig tillsammans med en historisk personlighet, oklart vilken, ...

... och några enstaka personer visade genom sin klädsel att det var "högtidlig" nationaldag.

Slottet hade som vanligt öppet hus med diverse aktiviteter på nationaldagen. Jag var en av många tusen besökare.

Jag kände mig lite för gammal att spela fotboll på den lilla fotbollsplanen som nationaldagen till ära hade placerats på Slottets inre borggård. Men en gratis banan sade jag inte nej till. Alla besökare bjöds på gratis frukt.

Jag tog mig istället ner till historien, till Tre Kronor, inte ishockeylaget utan slottsmuseet. Det ångrar jag inte.

Här kan man följa det gamla slottets utveckling från försvarstorn på 1150-talet utbyggt i omgångar till Slottet Tre kronor och sedan då till slutet genom den förödande slottsbranden som startade strax före klockan två på eftermiddagen fredagen den 7 maj 1697 på vinden ovanför rikssalen.

Den försumlige brandmästaren Swen Lindberg ansågs ansvarig för att branden brutit ut. Han dömdes till döden men fick straffet omvandlat till att löpa sju gatlopp. Han fick springa med bar överkropp mellan två långa led av soldater som slog honom med käppar varje gång han passerade. Brandmästaren Swen Lindberg överlevde inte det grymma straffet. Gatloppet är illustrerat med små soldatmodeller på museet.

Museum Tre Kronor, liksom för övrigt Gustav III:s antikmuseum, är två slottsmuseer som kanske inte lika kända som Livrustkammaren i Slottsbacken, men minst lika intressanta, ja enligt min mening intressantare, att besöka.