Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/09/glatt-aterseende-efter-37-ar-vid-konstverket-i-karrtorps-gymnasium/

Epsteins STHLM

Glatt återseende efter 37 år vid konstverket i Kärrtorps gymnasium

Rätta artikel

 

För tio dagar sedan efterlyste jag upphovskvinnorna till monumentalmålningen från 1980 av Gamla stan på Kärrtorps gymnasium som ingen i skolan i dag kände till ...

... men genom ett par tips kom jag i kontakt med några av dem och vi träffades vid målningen. Från vänster: Marie Fermbäck, Anna Ljungstedt, Minna (Ilse) Jurmala och läraren Dagmar Beling, som här väntar på ...

... Ulrika Hasselström (i vita kappan) som dök upp strax därpå och återseendet blev glatt ...

... och så här såg Ulrika Hasselström ut för 37 år sedan när hon målade sin del av motivet strax innan studenten vårterminen 1980 ...

... och här ytterligare en bild från samma tillfälle ...

... och så var det dags att skiljas efter det glada sammanträffandet efter 37 år. Läraren Dagmar Beling får en avskedskram av Anna Ljungstedt ...

... och så här ser målningen ut i dag liksom den gjorde när den skapades vårterminen 1980.

”Vi trodde väggen var övermålad. det är ingen idé att vi åker tillbaks och kollar”, så har de tänkt genom åren, de fyra ”konstnärerna” som alldeles innan de skulle ta studenten på Kärrtorps gymnasium försommaren 1980 på bildläraren Dagmar Belings initiativ målade en trettio kvadratmeter stor vägg med motiv från Gamla stan, Riddarholmen i förgrunden.

Men på torsdagen var fyra av dem tillsammans med bildläraren och konstnären Dagmar Beling tillbaka vid målningen som fortfarande pryder väggen. Det blev ett glatt återseende med kramar och många skratt.

För en dryg vecka sedan upptäckte jag den fina målningen som ingen, lärarna inkluderade, i skolan visste vilka som målat eller varför. Jag efterlyste uppgifter om upphovskvinnorna (som signerat den med sina förnamn) i ett blogginlägg och fick respons från ett par håll och på torsdagen samlades de alltså framför målningen i skolan.

Bildläraren Dagmar Beling, i dag 88 år,  berättade att hon vid den tiden, 1980, tyckte att den vita väggen såg tråkig ut och därför föreslog att den skulle målas. Sagt och gjort. Men ett vykort som förlag, uppdelat i sju delar, satte de igång att skapa målningen, de dåvarande eleverna Ulrika Hasselström, Marie Fermbäck, Ilse Jurmala, Madeleine Dahlgren, Anna Ljungstedt, Eva Palmqvist och Eva Nordström.

Första skissade med blyerts och sedan målade de med akrylfärg på skivor som fästs i väggen. Men i dag kommer de inte ihåg vem som målade vad. Det kan man kalla kollektivt arbete.

Fin är den i alla fall, målningen, och lika fräsch som när den gjordes för 37 år sedan av de då unga studenterna.