Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/10/finskt-foto-i-hogklassig-utstallning-pa-liljevalchs-pa-armemuseum/

EPSTEINS STOCKHOLM

Finskt foto i högklassig utställning på Liljevalchs på Armémuseum

Helsingfors 1950-tal. Kvinnorna tvättar. Mannen läser tidningen. Foto: Claire Aho

Barnkalas med en indian och tre flickor. Foto: Claire Aho

Helsingfors 1950-tal. Foto: Claire Aho

Carita Järvinen (nu och då) var Claire Ahos favoritmodell i slutet av 1950-talet och i början av 1960-talet. Hon har kommit från Paris där hon bor för att se utställningen. 

Finlands förvandling till en modern stat som fotograferna Heikki Aho och Björn Soldan ...

... skildrat den i många oförglömliga bilder som visas på utställningen.

Stockholms 100 års-present till Finland skulle man kanske kunna säga om fotoutställningen”Fokus Finland , 3 x Aho/Soldan” på Liljevalchs inhyst i en elegant paviljong på Armémuseets gård. Mårten Castenfors har kurerat.

Fotografen Claire Aho (1925-2015), som tragiskt omkom i sitt hem på Sveavägen i Stockholm vid en brand för två år sedan, dominerar utställningen med sina bilder. Hon var Finlands första färgfotograf på 1950-talet. Hennes modebilder och reklambilder är helt underbara.

Men obetalbara är också färgbilderna från Helsingfors på 1950-talet, till exempel den med husmödrarna som tvättar sina mattor på en brygga i sjön medan en äkta man sitter och läser tidningen i väntan på att de ska bli klara.

Claires pappa Heikki Ahos (1895-1961) och farbror Björn Soldans (1902-1953) svartvita dokumentärfotografier från stad och landsbygd i Finland från 1930-talet och framåt har en omedelbarhet och omisskännlig tidsdoft som får mig att associera till Sune Jonssons bilder från småbrukarsamhällets sista tid i Västerbotten.

Ingen fotointresserad får missa denna utställning (10 juni-10 september) med tre stora finska fotografer.