Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/10/finskt-foto-i-hogklassig-utstallning-pa-liljevalchs-pa-armemuseum/

Epsteins STHLM

Finskt foto i högklassig utställning på Liljevalchs på Armémuseum

Helsingfors 1950-tal. Kvinnorna tvättar. Mannen läser tidningen. Foto: Claire Aho

Barnkalas med en indian och tre flickor. Foto: Claire Aho

Helsingfors 1950-tal. Foto: Claire Aho

Carita Järvinen (nu och då) var Claire Ahos favoritmodell i slutet av 1950-talet och i början av 1960-talet. Hon har kommit från Paris där hon bor för att se utställningen. 

Finlands förvandling till en modern stat som fotograferna Heikki Aho och Björn Soldan ...

... skildrat den i många oförglömliga bilder som visas på utställningen.

Stockholms 100 års-present till Finland skulle man kanske kunna säga om fotoutställningen”Fokus Finland , 3 x Aho/Soldan” på Liljevalchs inhyst i en elegant paviljong på Armémuseets gård. Mårten Castenfors har kurerat.

Fotografen Claire Aho (1925-2015), som tragiskt omkom i sitt hem på Sveavägen i Stockholm vid en brand för två år sedan, dominerar utställningen med sina bilder. Hon var Finlands första färgfotograf på 1950-talet. Hennes modebilder och reklambilder är helt underbara.

Men obetalbara är också färgbilderna från Helsingfors på 1950-talet, till exempel den med husmödrarna som tvättar sina mattor på en brygga i sjön medan en äkta man sitter och läser tidningen i väntan på att de ska bli klara.

Claires pappa Heikki Ahos (1895-1961) och farbror Björn Soldans (1902-1953) svartvita dokumentärfotografier från stad och landsbygd i Finland från 1930-talet och framåt har en omedelbarhet och omisskännlig tidsdoft som får mig att associera till Sune Jonssons bilder från småbrukarsamhällets sista tid i Västerbotten.

Ingen fotointresserad får missa denna utställning (10 juni-10 september) med tre stora finska fotografer.