Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/10/robsahms-ogonvittnesskildring-av-avrattningen-i-danderyd-286-1837/

Epsteins STHLM

Robsahms ögonvittnesskildring av avrättningen i Danderyd 28/6 1837

Rätta artikel

På bokreleasen på Ekermanska malmgården presenterade historikern  Britt Liljewall  Carl Henric Robsahm (1788-1838), bilden,  och hans dagböcker 1835-37 som hon givit ut och utförligt kommenterat...

... och läste också valda delar ur boken som hon kallat "Vackra dagboken" ...

... inför de många församlade ...

... som sedan köade för att boken signerad.

Historikern Britt Liljewall stötte under sitt avhandlingsarbete på Riksarkivet under 1990-talet händelsevis på ett par hyperintressanta dagböcker från 1830-talet som hon under de senaste åren fördjupat sig i och försett med lärda kommentar och nu utgivit i bokform.

På Ekermanska malmgården på Söder hölls releasen av ”Vackra dagboken” (Stockholmia förlag) som Britt Liljewall döpt ”godsherren” Carl Henric Robsahms konstfullt skrivna dagböcker till. Anteckningarna gäller åren 1835-1836-1837. De ger en levande inblick i livet i Stockholm och på landet på den tiden.

Carl-Henric Robsahm med familj ägde och bodde på Gribbylund i Täby och innehade också en stor fastighet inne i stan i hörnet av Mäster Samuelsgatan och Klara Norra Kyrkogata.

Anteckningarna rör vardagliga ting och personliga händelser, kortfattat men träffsäkert skildrade, och ibland händer något extra som den 28 juni 1837. Den dagen skriver Carl Henric Robsahm bland annat följande grymma rader i sin dagbok:

”Junius 28. Klockan 7 på morgonen promenerade till Danderyd för att se den karlen, som uti höstas mördade Bokhållaren Dahlgren på Hufvudsta, gå till döden. Anländ till Enebyberg så kom Sundström derifrån utåkande och jag for med honom upp till Afrättsplatsen. Der träffades många Bekante så från Staden som Landet. Kl. 9 anlände Delinquenten. Jag stod innan före Spetsgården och 3ne alnar nära sjelfwa Stupstocken och såg alltså ganska noga Execution hwilken ganska wäl werkstäldes. Missdådaren war en liten spenslig figur och såg mägta blek ut och måtte ej hafwa haft mycket blod uti sin kropp ty då hufwudet dansade af så rann blodet helt långsamt öfwer stupstocken då deremot på Gardisten Malmström, som halshöggs 15 juli 1529, detsamma frustade ut en hel aln. Jag betragtade med mycken noggrannhet det avhuggna hufwudet och nära en minut rörde sig halsmusclerne. De rörde sig äfwen på sjelfva kroppen men afstadnade det förr än på hufwudet. Som han ej var dömd att steglas så blefwo kropp och hufwud nedgräfde och wäl är att man slipper se sådant ohyggeligt och till aldeles ingen ting gagnande Spectacle.”

Till denna, och många av de andra dagboksanteckningarna, har Britt Liljewall fogat utförliga kommentarer som sätter in den i sitt historiska sammanhang. Mycket intressant och lärorik läsning, dagboksanteckningarna och kommentarerna, både var för sig och tillsammans.