Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 22:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/14/nybildade-blasieholmens-vanner-vill-stoppa-nobel-center-bygget/

Epsteins STHLM

Nybildade "Blasieholmens Vänner" vill stoppa Nobel Center-bygget

Drygt femhundra personer ...

... samlades på tisdagskvällen på Blasieholmen ...

... utanför det rivningshotade tullhuset från 1876 ...

... för att protestera mot  planerade Nobelbygget och organisera motståndet i den den nya Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner som bildades på mötet med initiativtagaren Björn Tarras-Wahlberg som ordförande (till vänster). F.d. chefen på Sjöhistoriska Agneta Lundström (till höger) invigningstalade och berättade om Blasieholmens centrala betydelse i stadens maritima och merkantila historia ...

... och  Erik Slottner (kd), en av flera av stadens kommunalpolitiker som talade på mötet, uteslöt inte att Nobel Center på Blasieholmen kan bli en viktig valfråga nästa höst. ”Hur man kan föreslå en sådan modernistisk byggnad som Nobel Center i denna miljö är för mig obegripligt. Får vi en ny majoritet i nästa val kan vi riva upp detaljplanen”, sade han bland annat. 

Drygt femhundra personer samlades på Blasieholmskajen utanför det rivningshotade tullhuset från 1876 på tisdagskvällen för att organisera motståndet mot det planerade bygget av ett Nobel Center på platsen.

Formellt bildades Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner med initiativtagaren Björn Tarras-Wahlberg som ordförande.

Förutom motståndet mot Nobelcentret ska föreningen bevaka och värna Blasieholmens byggnader, museipark och anläggningarna för sjöfarten.

Vid mötet framträdde flera talare bland annat från de politiska partier i Stadshuset som är motståndare till rivningarna och Nobelcenterplanerna.

Kd-politikern Erik Slottner sade att Nobel Center kan bli en valfråga nästa år.

”Hur man kan föreslå en sådan modernistisk byggnad som Nobel Center i denna miljö är för mig obegripligt. Får vi en ny majoritet i nästa val kan vi riva upp detaljplanen”, sade han (alltså en majoritet mot s-m-c som är för bygget).

Just nu ligger den överklagade detaljplanen hor Mark- och miljödomstolen för avgörande. Dom (som kommer att överklagas) meddelas tidigast i höst berättade Björn Tarras-Wahlberg som nyligen varit i kontakt med domstolen.