Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/20/sturehofs-framtid-raddas-om-planerade-rivningar-minskas/

Epsteins STHLM

Sturehofs framtid räddas om planerade rivningar minskas

Rätta artikel

Den 120-åriga restaurangen Sturehof på Stureplan tvingas stänga ...

... om de nu planerade rivningarna "motsvarande fem hötorgsskrapor i kvarteret" genomförs, förklarade P G Nilson, ägare till Sturehof (till vänster) på en pressträff i Obaren på måndagen och därför har han låtit Ulf Maxe (till höger) på Arkitektbyrån Koncept AB utarbeta ett förslag ...

... som innebär rivning av endast det gamla parkeringshuset på Grev Turegatan (till vänster i bild) men med samma fördelar som i det nu föreliggande detaljplaneförslaget ...

... som syns till vänster (alla färgade huskroppar i kvarteret rivs) istället för enbart parkeringsgaraget (det högra förslaget).

Om de planerade rivningarna av stora delar av Stureplanskvarteret Sperlingens backe (där Sturegallerian ligger) genomförs så hotas bland annat den 120-åriga restaurangen Sturehofs framtid.

Fastighetsägaren, det statliga Abu Dhabi-ägda investmentbolaget Adia, ville från början riva ännu mer i kvarteret än de rivningar som förutsätts i det nu liggande detaljplaneförslaget.

Bland annat ville man riva det gamla Freys hyrverk, men protesterna blev så starka att rivningsplanerna bantades.

Ändå innebär det nuvarande bantade detaljplaneförslaget, som är ute på samråd, att omfattningen av rivningarna motsvarar fem hötorgsskrapor, vilket gör det omöjligt för Sturehof att fortsätta sin verksamhet enligt ägaren P G Nilsson.

Nu har Arkitektbyrån Koncept AB utarbetat ett detaljerat planförslag som man säger ger samma fördelar som detaljplaneförslaget men med rivning av endast det gamla parkeringshuset på Grev Turegatan, Det skulle rädda Sturehof från att slå igen.

De fördelar som angivits som skäl för de mer omfattande rivningarna men som kan åstadkommas med rivning av endast parkeringshuset på Grev Turegatan är att gallerian kan bli mer öppen och tillgänglig, att en tunnelbaneuppgång kan skapas inne i Sturegallerian, att fler bostäder kan skapas i kvarteret, att ett nytt hotell kan byggas på Humlegårdsgatan i det befintliga huset istället för att att riva och bygga nytt och att en ny kontorsentré kan skapas från Stureplan samt att flödena mellan de olika delarna i gallerian kan förbättras i samma omfattning som i det nu liggande detaljplaneförslaget.

Det nya förslaget presenterades i detalj vid en pressträff i Obaren på måndagen på Sturehof av arkitekten Ulf Maxe, grundaren av Koncept AB, och P G Nilsson, vd för Svenska Brasserier, ägare av Sturehof.