Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/21/august-blanches-ande-vilar-an-over-det-nyrenoverade-apoteket/

Epsteins STHLM

August Blanches ande vilar än över det nyrenoverade apoteket

Det gamla apoteket Ugglan ...

... på Drottninggatan 59 bjöd ...

... förvånade fotgängare på gratis fruktdryck ...

... och kunder på konfekt ...

... som ett led invigningen av den renoverade gamla butikslokalen ...

 

... vars vackra takmålningar från det sena 1800-talet restaurerats.

Det var i den här lokalen författaren August Blanche dog i ett slaganfall den 30 november 1868 på väg till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid avtäckningen av Karl XII-statyn där.

Det gamla fina apoteket Ugglan på Drottninggatan 59 har blivit ännu finare.

De vackra figurmålningarna i taket från slutet av 1800-talet som restaurerades på 1980-talet med felaktiga metoder hade börjat flaga men är nu åtgärdade.

Varugondolerna i mittskeppet har fått en ny mörkare färg som bättre stämmer överens med de magnifika tornliknande bruna skåpen från samma tid.

Renoveringen firades med en nyinvigning där kunderna bjöds på konfekt och specialerbjudanden och förvånade fotgängare på Drottninggatan bjöds på fruktdryck i bruna apoteksflaskor.

Apoteket Ugglan är ett av få apotek som för sitt kulturhistoriska värdes skull undantogs från avregleringen 2009 och som fortfarande drivs i det statliga Apoteksbolagets regi.

Apoteket som startade redan 1761 har legat på sin nuvarande adress sedan 1798.

Det var här, på apoteket Ugglan, som den då 57-årige populäre författaren August Blanche drabbades av slaganfall och dog den 30 november 1868.

August Blanche hade varit på väg i spetsen för en studentdelegation från Uppsala till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid av avtäckningen av Karl XII-statyn när han kände sig illamående och gick in på apoteket Ugglan där hans liv fick ett hastigt slut.

August Blanches ande vilar liksom fortfarande över det nyrenoverade gamla apoteket. Som jag upplever det i alla fall.