Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/24/orkesta-och-mosebacke-tva-olika-satt-att-fira-midsommarafton/

Epsteins STHLM

Orkesta och Mosebacke - två olika sätt att fira midsommarafton

Rätta artikel

I lövade skrindor anlände midsommarfirarna ...

... i mängd till bygdegården i Orkesta socken i Vallentuna ...

... och stången restes ...

... och dansen satte igång ...

... med Små grodorna ...

... och det blev lite varmt. Lite svalkande dryck behövdes.

Inne  i stan uppe på Mosebacke dansades också Små grodorna, ...

 

... och Vi äro musikanter och vi kan spela fio-lio-lio-lej ......

 

... men här var det lite annorlunda stil ...

... med en modernare otraditionell typ av midsommarstång ...

... och andra i sammanhanget ovanliga aktiviteter som dragkamp ...

... och modernare dansrörelser som lärdes ut av Miss Inga från scenen, som också hade en hel del andra hyss för sig. Obs. Det är inte Miss Inga på bilden.

Midsommarfirarna anlände i den ena lövade skrindan efter den andra till bygdegården och köerna blev snabbt långa framför kaféet med kaffe, saft och hembakt, liksom till fiskdamm, pilkastning och andra attraktioner.

Någon kilometer från Lindholmens gård (där enligt traditionen Gustav Vasa ska fötts 1496) i gamla Orkesta socken i Vallentuna firades midsommarafton enligt den sjuttioåriga hembygdsföreningens gamla traditioner.

Stången restes bland myllret av människor och dansen satte i gång, Små grodorna, Vi äro musikanter, Här är karusellen och alla de andra …

En timme senare startade midsommarfirandet inne i stan uppe på Mosebacke. Också där dansades de traditionella midsommardanserna runt stången, som dock var av Mosebackes eget snitt, liksom övriga muntrationer.

Här var det mer fräckt storstadsmässigt. Dragshowartisten Martin ”Miss Inga” Johansson ledde lekarna och allsången (till exempel av Helan går). Miss Inga ömsom förolämpade ömsom hyllade publiken med samma goda humör. Och publiken var med på noterna och trivdes.

Jag gillar traditioner, men också förnyelse. Trångt och trevligt i såväl traditionella Orkesta som otraditionella Mosebacke. Mer än godkänd stämning på båda ställena.

Glad fortsättning på midsommaren!