Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/25/hemlandstoner-i-antikaffaren-pa-kopmangatan-3-i-gamla-stan/

Epsteins STHLM

Hemlandstoner i antikaffären på Köpmangatan 3 i Gamla stan

Rätta artikel

I ett av Gamla stans ståtligaste hus, det Bartelska, ligger en annorlunda antikhandel ...

... där kunderna så fort de träder in ...

... får höra välkända toner från sitt hemland ...

... spelade av Kalle med C Zedell som sköter affären ...

... och som också gärna berättar för besökarna om gamla Stockholm ...

... och om själva affärslokalen med sitt handmålade bjälktak från förra delen av 1600-talet.

I ett av Gamla stans äldsta och vackraste hus med rötter i 1500-talet, det Bartelska, i hörnet av Själagårdsgatan och Köpmangatan, rivningshotat en gång i tiden, men upprustat av Samfundet S:t Erik för femtio år sedan, ligger en annorlunda affär, Zedell Antik & Konst, i en lokal med ett fortfarande välbevarat bjälktak som greven Axel Lillie under förra delen av 1600-talet lät dekorera med franska liljor.

Den franska liljan ingår i ättens vapensköld. Namnet Bartelska huset går tillbaka till köpmannen Hans Bartels som köpte huset av Axel Lillie och i mitten av 1600-talet gav huset det utseende det har i dag.

”Where are You from?” är den första frågan turisterna får när de stiger in genom dörren till den annorlunda antikaffären på Köpmangatan 3 för att granska varuutbudet.

Det är min gamla vän komponisten, pianisten och f.d. musikalläraren Kalle med C Zedell som frågar.

Kalle sköter hustrun Yvonnes antikaffär som startades av Kalles i dag 94-årige svärfar Ragnar Zedell.

Svarar kunden till exempel München förvandlas plötsligt affärslokalen till en konsertlokal när Kalle sätter sig vid pianot och spelar O Tannenbaum eller nåt annat tyskt, Marseljäsen om kunden kommer från Frankrike o.s.v.

Alla, varifrån i världen de än kommer, får höra hemlandstoner från Kalles piano plus att de får snabbinformation om exempelvis regalskeppet Vasa, Hotell Rydberg (som revs 1914, men vars glas finns till försäljning i affären), stadens äldsta gata (Köpmangatan, som går alldeles utanför) eller kanske om själva butikslokalen med sitt handmålade 1600-talstak.

Kalles ambition är att spela hemlandstoner varifrån i världen kunden än kommer. ”Fast jag klarar inte alla länder utan noter än”, medger han blygsamt.