Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 22:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/06/25/hoppas-kungsgatan-far-sta-kvar-pa-perrongen-pa-hotorget/

Epsteins STHLM

Hoppas Kungsgatan får stå kvar på perrongen på Hötorget

Rätta artikel

En sextiofem år gammal rest på perrongen på Hötorgets tunnelbanestation ...

... från tiden mellan 1952 och 1957 då stationen hette Kungsgatan ...

... har delvis kommit i dagen bland alla skyltar som visar vad stationen hetat i sextio år ...

 

... och jag hoppas den får finnas kvar, gärna i sin helhet ...

... som ett litet minnesmärke från förr. Bilden tagen av SvD-fotografen John Källström vid invigningen 1952. Stockholmskällan

En liten rest från förr har kommit i dagen på den slitna kakelklädda väggen på perrongen vid Hötorgets tunnelbanestation.

Kanske har den gamla skylten varit synlig för resenärerna en längre tid men jag upptäckte den först nu, den synliga delen av skylten KUNGSGATAN som stationen hette när den invigdes 1952.

Fem år senare döptes stationen om till HÖTORGET när tunnelbanans nordvästra och södra grenar knöts ihop mellan Kungsgatan/Hötorget och Slussen.

Det får mig att minnas vad min pappa berättade för mig när jag var elva år.

”I morgon kan vi åka tunnelbana från Sankt Eriksplan till Kungsgatan. Det tar bara fyra minuter”.

Jag minns hans ord så tydligt än i dag. För det verkade så verklighetsfrämmande fantastiskt. Bara fyra minuter. Jag blev helt upplivad.

Det måste varit den 25 oktober 1952 han sade det. För dagen efter invigdes tunnelbanan mellan Vällingby och Kungsgatan av Prins Bertil.

Jag undrar förstås hur det kommer sig att skylten är kvar. Kanske har den varit gömd i sextio år bakom reklamtavlor som nu monterats ned, tror nästan det.

Hoppas den får sitta kvar.