Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/01/fotbollslegendaren-jompa-eriksson-firade-liljeholmsbadets-87-arsdag/

Epsteins STHLM

Fotbollslegendaren ”Jompa" Eriksson ”firade” Liljeholmsbadets 87-årsdag

Fotbollslegendaren John "Jompa" Eriksson ...

... var en bland ett trettiotal personer ...

... som uppmärksammade att det var på dagen 87 år sedan ...

 

... på lördagen som det nedlagda Liljeholmsbadet invigdes.

Även Imre Nagy, badmästare i 25 år från 1990, var närvarande vid manifestationen.

Ett trettiotal vänner till det nedlagda Liljeholmsbadet samlades på lördagen för att uppmärksamma att det var på dagen 87 år sedan badet invigdes den 1 juli 1930. Det stängdes för ett knappt år sedan.

Många vill ha badet kvar (3 500 namnunderskrifter överlämnades till politikerna i Stadshuset i januari i år) men förgäves. Den styrande majoriteten (s+v+mp) har bestämt att badet ska säljas.

Bland vännerna fanns fotbollslegendaren, djurgårdaren och landslagspelaren, den nu 88-årige John ”Jompa” Eriksson på plats. Tre år gammal var han på Liljeholmsbadet första gången redan 1932. ”Vi bodde på Heleneborgsgatan då och farsan tog med mig dit”, berättade han.

Sedan har han varit badet trogen. ”Vi brukade träffas på badet på fredagar, Lars-Gunnar (Björklund) och jag. Jag saknar den tiden”.

”Jompa” blev också god vän med Imre Nagy, badmästaren i 25 år från 1990 som också var med vid manifestationen på lördagen.

”John och jag pratade om Puskás (världsberömd ungersk fotbollsspelare) och så var kontakten knuten och han hjälpte mig att lära mig svenska”, berättar Imre Nagy som framhåller Liljeholmsbadet inte bara som ett bad för friskvård utan också som en viktig social träffpunkt för massor av människor, en träffpunkt som nu alltså sorgligt nog inte finns kvar längre.

Läs också: Richard Bengtsson (lib): ”Undermålig utredning om Liljeholmsbadet”

och: Liljeholmsbadet ska säljas – beslut i fastighetsnämnden på tisdagen