Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/04/kampen-intensifieras-for-att-radda-roda-stugan-i-alvsjoskogen/

Epsteins STHLM

Kampen intensifieras för att rädda ”Röda stugan” i Älvsjöskogen

Ana Durán, länskonsulent på Byggnadsvårdsföreningen, Anders Tranberg från Naturskyddsföreningen, Evy Kjellberg, vice ordförande i hembygdsföreningen och naturvännen Roland Berndt vid den rivningshotade "Röda stugan" i Älvsjöskogen på måndagskvällen ...

... när affischeringskampanjen ...

... för att rädda det gamla, minst hundraåriga, torpet, som skulle kunna ha många användningsområden i framtiden, ... 

... satte igång. Här sätter Evy Kjellberg upp en affisch.

På måndagen inleddes affischeringen på föreningstavlor och andra ställen för att rädda den minst hundra år gamla röda stugan med adress Korkskruven 35 vid en av entréerna till naturreservatet Älvsjöskogen.

Stugan som skänktes till Stockholms stad av okänd givare 1922 har stått obebodd i sex år och fastighetskontoret har begärt rivningslov dock inte med avsikt att omedelbart riva stugan, mer för att få den undersökt, enligt uppgift.

Men rivningslovet oroar engagerade ortsbor och lokala föreningar, bland annat scouterna och Naturskyddsföreningen, som bildat en samordningsgrupp med kravet att stugan räddas och rustas upp. Den är i förhållandevis gott skick. Inga läckor eller ruttna golv. Stentrappan på utsidan är dock lite risig.

Röda stugan är unik i sitt slag där den ligger i ensamt majestät i den prunkande högsommargrönskan (liksom på en idylliserande gammal skolplansch från femtiotalet) alldeles innanför gränsen till naturreservatet längs en de få resterna av det som en gång var Göta landsväg, den gamla infarten till Stockholm.

Röda stugan är inte bara en idyll. Upprustad skulle den dessutom fylla en praktisk funktion för många människor.

Ingen som helst anledning att riva således.

Läs också: Opinion för att rädda den röda stugan i Älvsjöskogen från rivning