Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/06/erland-josephsons-litterara-skylt-behover-kompletteras/

Epsteins Stockholm

Erland Josephsons litterära skylt behöver kompletteras

För en vecka sedan (28 juni) var Erland Josephsons litterära skylt utanför Dramaten helt nedklottrad, ...

... nu är den rengjord, ...

... men behöver kompletteras med årtalet för författarens död (2012) eller ännu hellre bytas ut ...

... eftersom den blivit tämligen anfrätt av tidens tand.

Det är precis 25 år sedan den första litterära skylten sattes upp i Stockholm med ett citat ur en författares verk, ett citat som samtidigt beskriver platsen där skylten satts upp.

Den första skylten placerades ut på Mosebacketerrassen i maj 1992 med ett citat ur August Strindbergs roman Röda rummet:

”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu inte blivit öppnad för allmänheten …”

Sedan dess har stadens skyltgrupp låtit sätta upp många nya litterära skyltar. År 2 000 fick Dramatenchefen, skådespelaren och författaren Erland Josephson förtjänstfullt en litterär skylt placerad i en plantering utanför Dramaten med ett citat ur en novell han skrev 1998:

”Själ är ju också dialog, tänker jag. Jag betraktar Dramatens byggnad, det så kallade Marmorpalatset. Sedan går jag Hamngatan uppåt - ”uppåt” säger jag fortfarande, för här fanns en gång i tiden en besjälad backe…”

När jag passerade Erland Josephsons skylt vid Nybroplan för en vecka sedan slogs jag av hur nedklottrad den var och att det fortfarande fem år efter hans död inte av skylten framgår att han dog 2012. ”Erland Josephson 1923- ” står det bara.

I dag, en vecka senare, ser jag att skylten är rengjord, men fortfarande saknas alltså årtalet för hans bortgång. Kanske dags att komplettera skylten eller ännu hellre byta ut den mot en ny. Den ser lite anfrätt ut trots rengöringen.