Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/07/sommarjobbande-ungdomar-inratta-en-romsk-minnesplats-i-skarpnack/

Epsteins STHLM

Sommarjobbande ungdomar: ”Inrätta en romsk minnesplats i Skarpnäck!”

 

Nitton ungdomar från sex stadsdelar har i tre veckor sommarjobbat med att ta fram material om rasism, särskilt antiziganism.

Resultatet presenterades i Stadshuset på fredagen både muntligt och i form av ett häfte med namnet "Rättighetsjakten" ...

... med olika förslag, bland annat en minnesplats för romer i Skarpnäck.  Rapporten överlämnades till stadshuspolitiken Sissela Nordling Blanco av Teodor Folke Lundmark. 

 

Ungdomarna har också framställt en stadskarta med platser som haft betydelse i romernas historia i Stockholm. Där finns  bland annat markerad den plats, någonstans mellan Crystal Plaza hotel och biografen Zita på Birger Jarlsgatan, där Katarina Taikon drev en glassbar med romer som anställa några år på sextiotalet.

Under tre veckor har nitton skolungdomar i Stockholm sommarjobbat i ett projekt kallat ”Rättighetsjakten” och som i år genomfördes för andra året på initiativ av stadens kansli för mänskliga rättigheter.

Ett av syftena är att höja medvetandet och kunskapen om rasism och diskriminering som förekommer i samhället.

Vid en högtidlig presentation i Stadshuset berättade ungdomarna om de kortfilmer de gjort (dock ännu inte klara för visning) som bygger på deras egna erfarenheter av diskriminering.

En av ungdomarna berättade att hans lärare vid ett tillfälle när han gick i mellanstadiet kallade honom för ”apa”. En chockartad upplevelse som han fortfarande, många år senare, är djupt skakad av.

I år har fokus för ”Rättighetsjakten” legat på antiziganism, d.v.s. diskrimineringen av romer. För att öka kunskaperna om romernas historia har några av ungdomarna tagit fram en karta med platser i Stockholm som haft betydelse i romernas historia, där bland annat det s.k. Skarpnäckslägret, som staden anordnande mellan 1959 och 1963, finns markerad och också den glassbar, Vips American Ice Cream Bar, på Birger Jarlsgatan som drevs av Katarina Taikon (1932-1995) på 1960-talet och där hon anställde romska medarbetare.

För att medvetandegöra romernas historia i staden har ungdomarna också arbetat fram ett medborgarförslag, som ska lämnas in till Skarpnäcks stadsdelsnämnd, i vilket de föreslår att en romsk minnesplats anläggs i Skarpnäcksparken bakom stadsdelens kulturhus.