Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/10/filmen-tulpanfeber-hade-varldspremiar-pa-mojas-ateruppstandna-biograf/

Epsteins STHLM

Filmen Tulpanfeber hade världspremiär (!) på Möjas återuppståndna biograf

I lördags var det världspremiär på Möjas återuppståndna bio när filmen Tulpanfeber med Alicia Vikander i huvudrollen visades (den kommer upp på andra svenska biografer den 14 juli).

 

Möja Bio som varit nedlagd i fyra år har nu återuppstått med en ny digital projektor som en av entusiasterna bakom projektet, Inger Olsson, här visar upp.

Premiärpubliken bjöds på snittar och alkoholfritt bubbel ...

 

... och en av eldsjälarna bakom projektet, Bo-Erik Gyberg (till vänster), överlämnade den återuppståndna bion till Ulf Westerberg, ordförande i Möja Kulturella Ungdomsrörelse ...

... som med ett slag med klappan invigde bion ...

... och premiärpubliken kunde strömma in ...

 

... och få sig till livs ...

... först ett rapportinslag från 1988 med en intervju med Hans Barkman (som med tjugofem års mellanrum syns både längst till vänster och längst till höger på bilden). Hans Barkman drev Möja Bio mellan 1988 och 2013 ...

... och sedan även kulturminister Alice Bah Kuhnke som sände en inspelad entusiastisk hälsning till Möjaborna och deras återuppståndna biograf innan huvudfilmen Tulpanfeber hade världspremiär ute på skärgårdsön.

En stor dag på skärgårdsön Möja i lördags. Världspremiär (!)  på Justin Chadwicks film Tulpanfeber med den svenska skådespelerskan Alicia Vikander i huvudrollen på den återuppståndna Möja Bio.

Premiärpubliken bjöds på alkoholfritt bubbel och snittar före den högtidliga invigningen med en särskild inspelad hälsning från kulturministern Alice Bah Kuhnke och tacktal till alla som möjliggjort den nedlagda bions återuppståndelse. Talet hölls av Ulf Westerberg, ordförande i den livaktiga föreningen Möja Kulturella Ungdomsrörelse som ska driva bion framöver.

På ön Möja har biodöden alltså än en gång besegrats. På 1940-talet visades film på Möja men filmvisningarna upphörde på 1950-talet.

Så beslutade sig Hans Barkman att dra igång Möja Bio 1988, en verksamhet som han ansvarade för i tjugofem år. Men för fyra år sedan var det slut på med de klassiska analoga filmrullarna och Möja Bio tvingades lägga ned verksamheten.

Så hände det sig att några cineaster med Bo-Erik Gyberg i spetsen för ett år sedan satt och spånade på att dra igång Möja Bio igen, nu med modern digital teknik.

Med bidrag från EU, Filminstitutet och s.k. crowdfunding lyckades man skrapa ihop över en halv miljon kronor som räckte till inköp av den dyra digitala projektorn och lite annat nödvändigt.

Vid den högtidliga premiären överlämnade Bo-Erik Gyberg bion till Ulf Westerberg. I stället för att klippa ett rött band slog man med en gammal filmklappa och så var Möja Bio återigen igång.

PS. Den påkostade filmen Tulpanfeber med sin skruvade intrig har premiär på övriga svenska biografer den 14 juli.