Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Stugbyn ”för fattiga kvinnor” vid Skurusundet försvinner

11

 

Anna Johansson-Visborgs Minne, stugbyn som skapades som semesteralternativ för lågavlönade kvinnor, …

31

… av ”Bryggar-Anna”, Anna Johansson-Visborg i slutet av 1920-talet …

21

… ska successivt avvecklas, …

41

… och marken säljas …

61

… och intäkternas avkastning användas till stipendier.

Sedan slutet av 1920-talet har lågavlönade, i första hand kvinnor, haft möjlighet att hyra ett billigt sommarnöje i någon av de runt åttio små stugorna som ligger nära vattnet på en naturskön udde vid Skurusundets utlopp i stora segelleden in till Stockholm.

Men nu ska stugbyn successivt avvecklas. Det var Anna Johansson-Visborg (1877-1953), Bryggar-Anna kallad, känd fackföreningskämpe och kommunalpolitiker, som skapade stugbyn till glädje för sina fattiga medsystrar.

I dag är det stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne som förvaltar stugbyn. Jag läser i LO-tidningen Arbetet att LO-ombudsmannen Carina Paulsson, som är ordförande i stiftelsen, säger att pengarna inte räcker och att hela området på sikt ska säljas med början i höst och att intäkterna  från försäljningen kommer att placeras i värdepapper vars avkastning ska användas till stipendier.

En epok går i graven. En idyll försvinner.

Trist kan man tycka.