Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/17/stugbyn-for-fattiga-kvinnor-vid-skurusundet-forsvinner/

Epsteins STHLM

Stugbyn "för fattiga kvinnor" vid Skurusundet försvinner

 

Anna Johansson-Visborgs Minne, stugbyn som skapades som semesteralternativ för lågavlönade kvinnor, ...

... av "Bryggar-Anna", Anna Johansson-Visborg i slutet av 1920-talet ...

... ska successivt avvecklas, ...

... och marken säljas ...

... och intäkternas avkastning användas till stipendier.

Sedan slutet av 1920-talet har lågavlönade, i första hand kvinnor, haft möjlighet att hyra ett billigt sommarnöje i någon av de runt åttio små stugorna som ligger nära vattnet på en naturskön udde vid Skurusundets utlopp i stora segelleden in till Stockholm.

Men nu ska stugbyn successivt avvecklas. Det var Anna Johansson-Visborg (1877-1953), Bryggar-Anna kallad, känd fackföreningskämpe och kommunalpolitiker, som skapade stugbyn till glädje för sina fattiga medsystrar.

I dag är det stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne som förvaltar stugbyn. Jag läser i LO-tidningen Arbetet att LO-ombudsmannen Carina Paulsson, som är ordförande i stiftelsen, säger att pengarna inte räcker och att hela området på sikt ska säljas med början i höst och att intäkterna  från försäljningen kommer att placeras i värdepapper vars avkastning ska användas till stipendier.

En epok går i graven. En idyll försvinner.

Trist kan man tycka.