Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/17/stugbyn-for-fattiga-kvinnor-vid-skurusundet-forsvinner/

Epsteins STHLM

Stugbyn "för fattiga kvinnor" vid Skurusundet försvinner

 

Anna Johansson-Visborgs Minne, stugbyn som skapades som semesteralternativ för lågavlönade kvinnor, ...

... av "Bryggar-Anna", Anna Johansson-Visborg i slutet av 1920-talet ...

... ska successivt avvecklas, ...

... och marken säljas ...

... och intäkternas avkastning användas till stipendier.

Sedan slutet av 1920-talet har lågavlönade, i första hand kvinnor, haft möjlighet att hyra ett billigt sommarnöje i någon av de runt åttio små stugorna som ligger nära vattnet på en naturskön udde vid Skurusundets utlopp i stora segelleden in till Stockholm.

Men nu ska stugbyn successivt avvecklas. Det var Anna Johansson-Visborg (1877-1953), Bryggar-Anna kallad, känd fackföreningskämpe och kommunalpolitiker, som skapade stugbyn till glädje för sina fattiga medsystrar.

I dag är det stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne som förvaltar stugbyn. Jag läser i LO-tidningen Arbetet att LO-ombudsmannen Carina Paulsson, som är ordförande i stiftelsen, säger att pengarna inte räcker och att hela området på sikt ska säljas med början i höst och att intäkterna  från försäljningen kommer att placeras i värdepapper vars avkastning ska användas till stipendier.

En epok går i graven. En idyll försvinner.

Trist kan man tycka.