Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-28 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/20/magnus-ladulas-i-korta-jeans-och-sandaler-pa-runmaro/

Epsteins STHLM

Magnus Ladulås i korta jeans och sandaler på Runmarö

Repetition av det historiska och musikaliska lustspelet Franciskus på Runmarö. Något till vänster om mitten ses Lilian Öhrström pjäsförfattare ...

... tillsammans med regissören Judith Hollander som här instruerar gråbröderna Laurentius (Bo Bäckman) och Franciskus (Daniel Frydman) ...

... och här repeteras en utomhusscen med kungen Magnus Ladulås själv (Ingemar Göransson i solglasögon och korta jeans) arm i hand med hustrun drottning Helvig (Mitra Magnusson)  ...

... och här sittande repetion ...

... och upp på scenen igen Franciskus, Laurentius och nunnan Katarina (Agneta Wessel) från Klara kloster ...

...och här på Runmarös bygdegård äger premiären rum den 28 juli.

Kung Magnus Ladulås har inte fått på sig sin kungaskrud än. Jag ser honom gå runt och domdera med munkarna iklädd korta jeans och sandaler i Runmarö hembygdsgård.

Än är det en dryg vecka  kvar till premiären av Franciskus på Runmarö, den sjätte upplagan av Runmaröspelet, det musikaliska lustspel som traditionsenligt har öns egen historia som tema.

I år handlar det om franciskanermunkarna (gråbröderna) och deras kalkbruk som startade på Runmarö redan 1288 med tillstånd av Magnus Ladulås. Det var i gång i flera hundra år.

Det betydande kalkbruket på Runmarö levererade kalk till det murbruk som användes vid uppförandet av Riddarholmskyrkan, slottet Tre kronor med flera medeltida byggnader i det gamla Stockholm.

Manuset har skrivits av min gamla arbetskamrat på DN Lilian Öhrström (som bland annat agerar nunna i pjäsen) i samarbete med Judith Hollander, pjäsens regissör.

Det är bara de två munkarna i sina gråa kapuschongförsedda dräkter och en av nunnorna som har scenkläderna på sig vid den ändå livfulla repetitionen som jag beskådar.

Men till premiären i hembygdsgården den 28 juli har även kungen och de andra medverkande lovat att klä upp sig i historiskt tidsenliga plagg. Då är också de medverkande musikerna och barnen på plats på scenen.