Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-27 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/25/det-stora-vita-sjukhusslottet-byggs-ut-och-moderniseras-for-34-miljarder/

Epsteins STHLM

”Det stora vita sjukhusslottet” byggs ut och moderniseras för 3,4 miljarder

Gustav V invigde det toppmoderna Södersjukhuset för snart 75 år sedan ...

... och han och kronprinsessan Louise gick runt och hälsade på de nöjda patienterna som bara behövde ligga fyra i varje sal ... (bild från DN 4 april 1944) ...

... och de inspekterade sjuksköterskorna som ställt sig i givakt (DN-foto) ...

... och här en nymodighet som särskilt uppmärksammades i både DN och SvD dagen efter invigningen.

Men i dag har tiden sprungit förbi gamla Södersjukhuset ...

... och bygget av en ny akut ...

... och nya vårdavdelningar ...

... är i full gång ett par år till ...

 

... innan det åter är dags för invigning.

”Det stora vita sjukhusslottet”, som Södersjukhuset kallades i en samtida tidningsartikel när det invigdes av kung Gustav V den 3 april 1944, är i dag för litet och delvis omodernt och är därför, som kanske bekant, just nu under utbyggnad och modernisering..

Efter invigningen gick den gamle monarken runt i sjukhuset och inspekterade bland annat köket på nionde våningen där han ”med stort intresse följde tillagningen av rotmos” meddelade DN:s utsände dagen efter invigningen.

Sjukhuset beskrevs som toppmodernt med rinnande, tempererat vatten i dopfunten i dopkapellet och högtalare vid altaret så att de nyförlösta mödrarna liggande i sina sängar skulle kunna höra prästen döpa de små telningarna.

För att patienterna skulle trivas fanns också särskilda kvinnliga och manliga rökrum.

Sjukhuset är ”fulländat” men ”dyrt har det blivit: 28 miljoner kr. drygt har första etappen med plats för 617 patienter kostat, och ytterligare 12 miljoner måste det till innan sjukhuset kan ta emot de beräknade 1 200 sjukhusgästerna”, skrev Svenska Dagbladet i en lovprisande artikel dagen efter invigningen.

Summa 40 miljoner alltså, eller cirka 850 miljoner i dagens penningvärde, hade Södersjukhuset kostat att bygga när det invigdes.

Nu kostar bara renoveringen och bygget av en ny behandlingsbyggnad med större akutmottagning, nya operationssalar och en ny vårdbyggnad samt en ny s.k. logistikbyggnad över tre miljarder. Så man förstår att det är en storsatsning på Södersjukhuset som landstinget gör och inte bara på Södersjukhuset; nyligen invigdes Nya Karolinska till en byggkostnad på drygt 60 miljarder. Övriga sjukhus i länet ska också renoveras och byggas till för stora belopp.