Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-22 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/25/kornhamnstorgs-karyatider-har-fatt-nymalade-roda-lappar/

Epsteins STHLM

Kornhamnstorgs karyatider har fått nymålade röda läppar

 

Karyatiderna ...

... och atlanterna ...

... som "bär upp" burspråket ...

... på 1600-talshuset med adress Kornhamnstorg 51 ...

... befriades från byggnadsställningarna på tisdagen och lyser nu nymålade i all sin praktfulla glans.

Det spektakulära burspråket (det enda i sitt slag i stan - karnap kallat) på 1600-talshuset Kornhamnstorg 51 är färdigrenoverat.

På tisdagen revs byggnadsställningen och fram trädde de träskulpterade karyatiderna och atlanterna (de kvinnliga respektive manliga konsolerna) i all sin glans.

Djupröda glöder nu de blåögda och barbröstade karyatidernas läppar och atlanterna med sina långa slokande mustascher har fått en klädsam rodnad på sina kinder.

Huset Kornhamnstorg 51 som i dag består av sju bostadsrättslägenheter med vidunderlig utsikt över Mälaren går under namnet Scharenbergska huset efter den rike köpmannen Johan Schareneberg som ägde det på 1680-talet.

I början av 1930-talet var det nedgånget och allvarligt rivningshotat men efter en livlig pressdebatt räddades det lyckligtvis och byggdes på med en våning.

Många bemärkta personer har bott i huset under årens lopp som exempelvis den franske filosofen Descartes, författaren Sigfrid Siwertz , industrimannen Carl Fredrik Liljewalch (Liljevalchs donator), läkaren Peter Jonas Bergius (Bergianska trädgården), Olof af Acrel (Serafimerlasarettets upphovsman), Frans Schartau (handelsinstitutets grundare), skådespelerskan Irma Christenson (Dramaten), författaren Elsa Nyblom (chefredaktör för Vecko-Journalen, DN-journalist) med flera.