Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/27/ungdomar-sommarjobbar-som-vanner-pa-aldreboende-i-haninge/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ungdomar sommarjobbar som ”vänner” på äldreboende i Haninge

Pelle Liljegren sommarjobbar som "ung vän" på Hanvedens äldreboende i Handen ...

... och här umgås han med Stig Krogh. De båda samtalar om det gemensamma intresset segling. Stig Krogh visar med uppsträckta fingrar att han seglat jorden runt tre gånger ... 

... och här pratar sommarjobbaren Anastasiia Honcharuk med Ulf Rahmström som berättade att han jobbade i England när han var ung ...

... och här samspråkar Pelle Liljegren med Gerd Gjälls, boende på äldreboendet, som först var skeptisk till idén med sommarjobbande ungdomar som "vänner" men som ändrat sig eftersom hon tycker ungdomarna är så trevliga.

Exteriör av Hanvedens äldreboende.

I Haninge sommarjobbar skolungdomar i 16-17-årsåldern på Hanvedens äldreboende i Handen som ”Unga vänner” som pilotprojektet kallas, unga vänner till de äldre på boendet. Det startade för en dryg månad sedan.

Föreståndaren Margareta Nilsson är mycket nöjd med resultatet hittills och vill gärna fortsätta även under hösten på skollov och helger.

Gerd Gjälls, en av de 54 boende, är också mycket positiv trots inledande skepsis till idén.

-Jag har ändrat mig sedan jag sett hur bra det fungerar med de trevliga ungdomarna, säger hon.

Sextonårige Pelle Liljegren fick tips om jobbet av en kompis och har bara jobbat i tre dagar men har redan kommit in i jobbet.

-Vi fick kolla i en pärm och se vad de olika äldre har för intressen. Jag såg att Stig Krogh var intresserad av segling och det är jag med. Vi har en liten segelbåt i familjen och brukar segla i skärgården.

Händelsevis träffades Stig Krogh och Pelle Llijegren, som inte mötts tidigare, alldeles innan arbetsdagen för Pelle var slut och de började genast prata segling.

Stig har inte bara seglat jorden runt tre gånger utan även byggt egna båtar, berättade han för Pelle som lovade att söka upp Stig nästa arbetsdag för vidare diskussioner och utbyte av erfarenheter från livet på sjön.

Och det är så det är tänkt med de unga vännerna. De ska finnas till hands och umgås med de äldre som så önskar.

Lysande idé som sommarjobb för de ungdomar som har rätt intresse och läggning tycker jag.

PS. Hanvedens äldreboende på Vallagränd 47 i Handen drivs av Frösunda Omsorg.