Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 18:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/28/fotografier-tagna-i-kopenhamn-med-en-ny-volvo/

Epsteins Stockholm

Fotografier tagna i Köpenhamn med en ny Volvo (!)

En unik fotoutställning ...

... med bilder tagna av säkerhetskameran på nya Volvo XC60 ...

... under färd i Köpenhamn framtagna av den prisade kanadensiska fotografen Barbara Davidson visas nu i Kungsträdgården.

De färgade rektanglarna visar de rörliga objekt ...

... som kameran identifierar ...

... och siffrorna under rektanglarna visar avståndet från bilen.

En unik fotoutställning öppnades utan buller och bång på fredagen. Det är fotografier från gatulivet i Köpenhamn. Svartvita bilder inte utan poetisk charm. Spontant associerar jag till den japanske fotografen Daido Moriyama. Men det är den kanadensiska fotografen Barbara Davidson, tre gånger vinnare av det prestigefyllda Pulitzerpriset, som är artisten bakom bilderna.

Det är sättet bilderna tagits på som gör dem unika. Barbara Davidson har inte använt en Nikon eller Canon eller någon annan allmänt brukad kamera.

Fotografierna är tagna av en bil, eller snarare av en toppmodern säkerhetskamera i en bil, en Volvo, en videokamera som ingår i den senaste modellen (XC60) och som med automatik ser till att bilen omedelbart automatiskt bromsas om något rörligt objekt kommer i dess väg under färden.

Barbara Davidson har suttit i baksätet på Volvon och via en dator kunnat se de rörliga bilderna från säkerhetskameran och plockat stillbilder därifrån som nu alltså ställs ut för att fästa uppmärksamhet på Volvos säkerhetsinnovation (och vidare användas i marknadsföringen kan jag tro).

Men som sagt bilderna har sin alldeles egen charm och det märks att det är en artist som ligger bakom framtagandet av de automatiskt tagna bilbilderna. Utställningen visas en trappa upp i Volvos Studio (showroom) på Jussi Björlings Allé 5 i Kungsträdgården till den 31 augusti.