Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/07/29/ge-gnesta-kommuns-kulturpris-till-fotografen-bengt-bjorkbom/

Epsteins STHLM

Ge Gnesta kommuns kulturpris till fotografen Bengt Björkbom!

Fotolegendaren Anders Engman var en av ett tjugotal deltagare i årets upplaga av fotoutställningen Gnestaplanket ...

... som på lördagen för åttonde året i rad ägde rum på gamla godsmagasinet i Gnesta ...

... med många fina kollektioner. Här ses närmast DN-fotografen Eva Tedesjös bilder ...

... och här (närmast till höger) Per-Erik Åströms bilder (som kommer att ingå i en bok om människor på flykt) ...

... och det var många som besökte Gnestaplanket på lördagen ...

... och en del fyndade också på den tillhörande kameraloppisen ...

... och här är det fotografen Mirja Koffman som plockar ihop efter dagens slut ...

... och här är Bengt "Bengan" Björkbom, eldsjälen, initiativtagaren och arrangören av Gnestaplanket för åttonde året i rad vilket borde rendera honom Gnesta kommuns kulturpris som jag tycker. Därför har jag också nominerat honom till det. Hoppas han får det. Det är han värd för sin kulturinsats.

Gnestaplanket, en avläggare av Planket i Vitabergsparken, där fotografer ställer ut bilder för en dag, anordnades för åttonde året i rad i den sörmländska idyllen.

Det var många sevärda bilder. Särskilt tilltalade mig den legendariska bildjournalisten Anders Engmans sportkollektion med den klassiska fotbollsbaletten från VM-finalen i fotboll på Råsunda mellan Sverige och Brasilien 1958 som givet huvudnummer.

Anders Engmans kollektion innehöll också en påpassligt tagen bild från ryttarolympiaden i Stockholm 1956 och fina aktionporträtt på gamla sportidoler som tennisspelaren Uffe Schmidt och kulstötaren Erik "Myggan" Uddebom.

Personligen tycker jag att initiativtagaren till och arrangören av detta årligen återkommande och av Gnestaborna och många fotografer uppskattade kulturevenemang fotografen och eldsjälen Bengt Björkbom borde föräras Gnesta kommuns kulturpris för sin insats vilket jag också har mejlat till kommunen och föreslagit.