Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/02/med-buss-59-pa-villovagar-i-vasastan/

Epsteins STHLM

Med buss 59 på villovägar i Vasastan

Lars Epstein
Rätta artikel

Jag steg på 59:an vid Tegelbacken för att åka till Inedalsgatan ...

... och fick vara med om att bussen av misstag tog en oväntad extrasväng uppe i Vasastan (här svänger den in på Västmannagatan från Kungstensgatan) innan den via Barnhusbron åter kom in på rätt rutt ...

 

... d.v.s. Fleminggatan västerut och Inedalsgatan (bilden) där jag steg av.

Jag åkte en ofrivillig extrasväng med 59:an på onsdagen, steg på vid Tegelbacken i riktning mot Fredhäll. I korsningen Vasagatan/Kungsgatan blev det rött ljus och jag funderade på varför chauffören valde att stanna i högerfilen när han skulle svänga till vänster. Han kanske vill ha en större svängradie, tänkte jag.

Men när det slog om till grönt fortsatte han rakt fram mot Norra Bantorget i stället för att svänga till vänster in på Kungsgatan samtidigt som den automatiska rösten ropade ut nästa hållplats: ”Kungsbroplan”.

En bit upp på Dalagatan förbi Barnhusbron upptäckte chauffören sitt misstag: ”Ursäkta, jag har kört fel”, meddelade han i högtalaren och svängde höger in Kungstensgatan, Västmannagatan, Rådmansgatan, Dalagatan och över Barnhusbron in på Fleminggatan.

Faktiskt missade han bara en enda hållplats (Kungsbron) trots den stora extrasvängen in i Vasastan. Bra jobbat.

Nu skriver jag inte det här för att klaga på chauffören, eller SL eller Keolis. Tvärtom faktiskt. Jag skriver för att berätta att det i mitt 75-åriga liv var första gången som jag som passagerare varit med om att en buss kört fel väg inne i stan. Det blev till en unik erfarenhet och därmed en uppiggande upplevelse.

Är jag och de tre andra passagerarna, som var med på turen, kanske rent av ensamma i Stockholm om den upplevelsen?

Vem vet.