Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Med buss 59 på villovägar i Vasastan

31

Jag steg på 59:an vid Tegelbacken för att åka till Inedalsgatan …

21

… och fick vara med om att bussen av misstag tog en oväntad extrasväng uppe i Vasastan (här svänger den in på Västmannagatan från Kungstensgatan) innan den via Barnhusbron åter kom in på rätt rutt …

11

 

… d.v.s. Fleminggatan västerut och Inedalsgatan (bilden) där jag steg av.

Jag åkte en ofrivillig extrasväng med 59:an på onsdagen, steg på vid Tegelbacken i riktning mot Fredhäll. I korsningen Vasagatan/Kungsgatan blev det rött ljus och jag funderade på varför chauffören valde att stanna i högerfilen när han skulle svänga till vänster. Han kanske vill ha en större svängradie, tänkte jag.

Men när det slog om till grönt fortsatte han rakt fram mot Norra Bantorget i stället för att svänga till vänster in på Kungsgatan samtidigt som den automatiska rösten ropade ut nästa hållplats: ”Kungsbroplan”.

En bit upp på Dalagatan förbi Barnhusbron upptäckte chauffören sitt misstag: ”Ursäkta, jag har kört fel”, meddelade han i högtalaren och svängde höger in Kungstensgatan, Västmannagatan, Rådmansgatan, Dalagatan och över Barnhusbron in på Fleminggatan.

Faktiskt missade han bara en enda hållplats (Kungsbron) trots den stora extrasvängen in i Vasastan. Bra jobbat.

Nu skriver jag inte det här för att klaga på chauffören, eller SL eller Keolis. Tvärtom faktiskt. Jag skriver för att berätta att det i mitt 75-åriga liv var första gången som jag som passagerare varit med om att en buss kört fel väg inne i stan. Det blev till en unik erfarenhet och därmed en uppiggande upplevelse.

Är jag och de tre andra passagerarna, som var med på turen, kanske rent av ensamma i Stockholm om den upplevelsen?

Vem vet.