Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/04/bladguldet-ar-borta-men-ahlensklockan-glanser-pa-nytt-anda/

Epsteins STHLM

Bladguldet är borta men Åhlénsklockan glänser på nytt ändå

Lars Epstein
Rätta artikel

För näst sista gången under det här uppdraget hivade de sig ned i sina linor längs Åhléns fasad, ...

 

... målarna från Klätterteknik, för att lackera den nymålade klockan, ...

... ett jobb som tog sina dryga tre timmar ...

... och det var många som intresserat följde arbetet ...

... och även dokumenterade det.

Och här kliver Aleksander Milosevic över räcket på Åhléns uteservering högst upp i huset efter avslutat dagsjobb ...

... och här alla tre målarna från Klätterteknik: Dragomir Tiberiu, Mika Olikainen och Aleksander Milosevic. På fredagen gör de den sista nedklättringen för den här gången nu för att ta bort skyddsplasten från fasaden.

När Åhléns varuhus i City invigdes för drygt femtio år sedan, 1964, bestod bokstäverna ÅHLÉNS och den stora klockan på fasaden mot Klarabergsgatan av koppar med bladguld.

Bokstäverna och klockan har sedan målats om några gånger men numera är bladguldet borta.

När målarna från Klätterteknik slipade och putsade visare och siffror inför ommålningen av klockan med en specialblandad guldglänsande färg så stötte de på rester av bladguldet, berättar Aleksander Milosevic, en av målarna som hängde i linor längs fasaden och utförde arbetet.

Efter två veckors jobb var det så dags på torsdagen att lacka de nymålade visarna och siffrorna så att de nu glänser som vid invigningen för ett drygt halvsekel sedan.

Många flanörer på Drottninggatan och Klarabergsgatan imponerades och tog upp sina mobiler och kameror och förevigade de tre målarna när de lackade de nymålade siffrorna och visarna på torsdagen.