Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/04/portratt-i-korsstygnsbroderi-och-hembakta-bullar-pa-torpet-i-orhem/

Epsteins STHLM

Porträtt i korsstygnsbroderi och hembakta bullar på Torpet i Orhem

Lars Epstein
Rätta artikel

Anna Nygren hade vernissage ...

... på sina korsstygnsbroderier ...

... uttrycksfulla porträtt (detalj ur föregående) ...

... som hon ställer ut ...

... under hela augusti månad ...

... på serveringen Torpet i Orhem ...

... ett trevligt och sevärt ställe i sig ...

... som drivs av Victoria Rixer (i luckan).

På fredagen hade Anna Nygren vernissage på sina porträtt som hon broderat i korsstygn. Synnerligen uttrycksfulla ansiktsbroderier. Flera såldes också direkt till förtjusta besökare på sommarserveringen Torpet i Orhem där vernissagen ägde rum.

Victoria Rixer, som driver sommarserveringen, och Anna Nygren träffades på en kurs på Konstfack där Anna som Victoria beskrev det ”är en kursare som har suttit hela våren och liksom pysslat på vartenda kurstillfälle. Kikade över axeln och vad ser jag? Världens snyggaste porträtt, gjorda på fri hand i korsstygnsbroderi. Va?! Nu har jag övertalat Anna Nygren - som geniet heter - att hänga dem på Torpet”.

Egentligen skulle utställningen i den pittoreska serveringen pågå endast under helgen. Men eftersom intresset och uppskattningen var så överväldigande bestämde Anna Nygren och Victoria Rixer att utställningen ska pågå augusti ut.

”Missa inte!” känns som en relevant uppmaning i detta sammanhang. Den idylliska serveringen är värd ett besök i sig. Den byggdes 1945 som matservering till personalen på det närbelägna Gebers konvalescenthem, i dag ett bostadsrättskollektiv. Den har lite av fyrtiotalets sportstuga över sig och ligger idylliskt omgiven av slingrande vägar, skog och kolonistugor. Bussen går ända fram och bullarna är både hembakade och billiga.