Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/08/en-utstallning-om-vasastan-som-hembygd-och-dess-forvandling/

Epsteins STHLM

En utställning om Vasastan som hembygd och dess förvandling

Lars Epstein
Rätta artikel

Många  fotografier från Vasastan förr i tiden ingår ...

... i idéhistorikern  Joel Johanssons utställning om Vasastan som hembygd ...

... som hade vernissage i Bryggarsalen på Norrtullsgatan på måndagen. Här Vasaparken anno dazumal.

Även nutida teman tas upp i utställningen som exempelvis rivningen av det s.k. Klockhuset på Norra stationsområdet och politikernas löftesbrott att Sippans kiosk på Odenplan skulle komma åter efter torgets omgestaltning ...

... och  Klockhuset broderat på en tavla av Ami Arnell finns också med på utställningen. Hon växte upp på Norra Stationsgatan vid Apotekarnas Mineralvattenfabrik där hennes pappa jobbade som kemist ...

... och den här modellen av Ewa Berglund gestaltar på övervåningen tobaksladan (med tobaksblad hängande på tork) vid Cedersdal i slutet av 1800-talet och till vänster på nedervåningen en borgerlig hemmiljö i Vasastan runt sekelskiftet 1900 och till höger en modern juicebar symboliserande en nutida hälsoinriktad livsstil.

För idéhistorikern Joel Johansson är Vasastan hans hembygd. Han kände det särskilt starkt när han flyttat hemifrån. Han växte upp på Vidargatan i närheten av Odenplan och gick i Gustav Vasa skola. I Vasastan har han sina rötter.

Nu har han på eget initiativ skapat en film och satt ihop en liten sevärd utställning om Vasastan med hembygdstema, bilder, artiklar och intervjuer med Vasastansbor, som visas de tre nästkommande måndagarna i Bryggarsalen på Hamburgerbryggeriet, Norrtullsgatan 12 N, vid 13-iden. För exakta tider gå in på bryggarsalen.se eller Studiefrämjandets hemsida.

Det är både historia och nutid som skildras, som exempelvis tobaksodlingarna på 1800-talet, rivningarna av Klocktornet på Norra stationsområdet, numera Hagastaden, och nedmonteringen av Sippans kiosk på Odenplan som politikerna lovade skulle komma åter efter torgets omgestaltning, men som det inte blev något av med.

Det finns flera små pärlor bland intervjuerna som när Björn, 88, berättar om hur det var i hans barndom i Vasastan:

”Norr om Odengatan var det Sibirien och när jag bodde på Odengatan 22 så minns jag från sandlådan hur de de fattiga barnen luktade annorlunda än vad det luktade hemma hos mig. Och det fanns ju vedaffärer i varenda kvarter, flera stycken så att det eldades med ved. Så man kände alltså röklukten blandad med lite svett och sådär. Det minns jag väldigt, väldigt väl, från sandlådan”.

Lite annorlunda i Vasastan i dag eller som Charles, 28, beskriver det:

”Det händer jävligt mycket på Sankt Eriksplan de senaste åren. Buylando stänger och nu verkar det ha hittat hem nån inredningsbutik som är väldigt lyxig. Det är väldigt mycket par i Vasastan liksom. Nöjda människor med samma märke på barnvagnen. Det är extremt homogent känns det som. Man ser inte så mycket ensamma människor längre. Förut såg man uteliggare som hängde där vid Obsan. Det har jag inte sett röken av på länge alltså”.