Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Strindberg-sviten uruppfördes på Sven-Harrys

31

Pianisten och kompositören Stefano Ghisleri uruppförde sitt verk Strindberg-sviten ...

41

 

... vid en konsert på Sven-Harrys konstmuseum på tisdagskvällen ...

11

... och innan konserten fick publiken besöka museets privata våning där Sven-Harry Karlsson själv (i vit hatt) ...

21

... berättade om såväl sina privata ...

51

 

... som till museet tillfälligt inlånade Strindbergsmålningar.

Högtidligt kändes det att närvara i publiken på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken på tisdagskvällen när kompositören och pianisten Stefano Ghisleri satte sig vid flygeln för uruppförandet av sitt nykomponerade verk ”Strindberg-sviten” som han inspirerades till efter att ha besökt den stora utställningen av August Strindbergs måleri på konstmuseet i Lausanne i Schweiz förra hösten och som han spelade med stor inlevelse.

Inför konserten förbereddes åhörarna mentalt genom ett besök i översta museivåningen, kopian av Sven-Harry Karlssons gamla hem Ekholmsnäs gård på Lidingö, där mängder med högklassig konst pryder väggarna, som fyra målningar av August Strindberg, i vanliga fall, men nu med ytterligare tre Strindbergsmålningar inlånade från Strindbergsmuseet vilket är under renovering.

För övrigt pågår specialvisningar den här veckan flera gånger dagligen av museets ”Ekholmsnäsvåning” och det är också sista veckan som den stora Anders Zornutställningen visas.

Strindbergssviten uppfördes alltså omgiven av Anders Zorns verk på väggarna, Anders Zorn som förgäves vid flera tillfällen på sin tid bad av få måla ett porträtt Strindberg som till sist skickade ett svartvitt fotografi till Anders Zorn istället. Det blev alltså aldrig något porträtt målat.

Synd. Det porträttet hade jag velat se.