Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Akvarellmålaren som inspireras av Per Anders Fogelström

11

 

I Mäster Pers gränd sitter akvarellmålaren ...

41

 

... Per Ståbi och målar ...

21

... inspirerad av Per Anders Fogelströms romaner.

Författaren Per Anders Fogelström (1917-1998) skulle fyllt hundra i år, vilket uppmärksammas på flera sätt under samlingsnamnet Fogelströmåret, teater, vandringar, föredrag, utställningar mm..

Vitabergsparken och trakterna däromkring i Sofia församling utgör ”Fogelströmland” dit handlingen är förlagd i flera av de tidiga femtiotalsromanerna och även i Barn- och Stad-serien, de historiska romansviterna, som utspelar sig från 1749 till 1968, i vilka de enkla människorna är huvudpersoner.

Och här i ”Fogelströmland”, i Mäster Pers gränd, sitter akvarellmålaren Per Ståbi inspirerad av Per Anders Fogelström och målar av den gamla, numera upprustade, kåkbebyggelsen med Sofia kyrka i bakgrunden.

Den 9-15 september ställer Per Ståbi ut ”Stockholm, Per Anders Fogelströmmotiv mm” på Galleri Svea i Gamla stan. Just nu är han aktuell med två utställningar, en i Kaknästornet och en i Församlingens hus i Danderyd.

Per Ståbi är reklammannen med konstnärligt påbrå som själv blev konstnär. Hans farmor Mejt Ståbi var Anders Zorns lillasyster. ”Men jag målar inte som Anders Zorn, mer då som Carl Larsson”, säger han med ett litet leende.