Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/13/vandring-pa-brunkebergstorg-da-nu-och-i-framtiden/

Epsteins STHLM

Vandring på Brunkebergstorg då, nu och i framtiden

Lars Epstein
Rätta artikel

Brunkebergstorg  på den gamla tiden, för si så där sextio år sedan, innan husen revs och torget förvandlades till en trist och folktom plats  ...

... men nu rustas det äntligen upp ... 

... och träd ska planteras ...

... och så här trevligt blir det om man får tro stadens visionsbild.

Den som vill få kunskap om Brunkebergstorgs historia anmäler sig lämpligen till Stadsmuseets vandring kommande vecka. Politikern och författaren Stella Fare guidar. Biljetterna som kostar 30 kronor finns att köpa på Medeltidsmuseet. Det finns också 45 andra vandringar i staden att gå under Kulturfestivalen som börjar på tisdag.

Jag minns gamla Brunkebergstorg med sina vackra hus som en livlig plats med folk i rörelse. Där låg Telegrafverket och Odeon-teatern som blev Idéon med Knäpp Upp-revyerna (Povel Ramel och de andra) och där kom och avgick alla bussarna varannan minut, 79:an till Björkhagen, 90 och 91 till Årsta. Alltid hände det nåt på det torget.

Men så revs alla husen i slutet av 1960-talet och med åren blev det en allt dystrare och folktommare plats trots det centrala läget.

Men nu pågår en upprustning av Brunkebergstorg med fontäner och planteringar. Uteserveringar utlovas också. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir.

Brunkebergstorgs historia började inte precis i min barndom. Där i närheten stod exempelvis slaget vid Brunkeberg 1471 då Sten Sture den äldre besegrade den danske kung Kristian I.

Och nästa vecka, under Kulturfestivalen, kan intresserade få veta mer om Brunkebergstorgs historia, då den kände politikern Stella Fare, som har skrivit en bok om torget, leder tre vandringar. Biljetter à 30 kronor köps på Medeltidsmuseet.

Under kulturfestivalen ordnas 46 olika vandringar vid 147 olika tillfällen för den som önskar alternativ till Brunkebergstorgsvandringen.