Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 05:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/14/staden-kritisk-mot-nya-t-banans-planerade-stationsbyggnad-i-stigbergsparken/

Epsteins STHLM

Staden kritisk mot nya T-banans planerade stationsbyggnad i Stigbergsparken

Lars Epstein
Rätta artikel

Här, mitt i Stigbergsparken, föreslås den nya 800 kvadratmeter stora och på sina ställen 11 meter höga nya entrébyggnaden till tunnelbanestationen Sofia på Söder ligga. Chefstjänstemännen i stadens tunga förvaltningar tycker byggnaden blir för stor och för hög.

Trädraden som markerar gamla Tjärhovsgatan genom parken kommer att behöva fällas för det stationsbygget ...

... men eken i Stigbergsparkens västra del blir kvar ...

... liksom allén längs Folkungagatan.

Den kommande tunnelbanestationen Sofia på Söder som ska byggas hundra meter ner under Stigbergsparken planerades från början med en biljetthall under mark med två mindre entrébyggnader, den ena vid Folkungagatan mot Tjärhovsgatan, den andra mot Ersta sjukhus till.

Men eftersom bergkvalitén inte höll för den utformningen planeras nu i stället en enda, men en betydligt större (800 kvadratmeter), entrébyggnad med biljetthall i markplan mitt i parken.

Stadens ledande tjänstemän, cheferna för exploateringskontoret, stadsledningskontoret, kulturförvaltningen med flera förvaltningar har kritiska synpunkter på det nya förslaget.

”Kontoren anser bland annat att placeringen av en stor byggnad mitt inne i Stigbergsparken är olycklig och påverkar parken negativt. Utformningen med en byggnadshöjd på som mest 11 meter behöver bearbetas för att minimera nackdelarna för parken och bergsbranten i fonden.

Angöringen till entrén liksom sophämtningen blir problematisk då dessa funktioner inte får ske inom parkmark.

Kontorens synpunkter från tidigare samråd att föreslagen yta för det tillfälliga markanspråket är för stort kvarstår”, heter det bland annat i det gemensamma remissyttrandet som ska behandlas i de politiska nämnderna.