Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/15/biblioteket-invigt-dar-de-unga-kan-lana-hem-en-popcornmaskin/

Epsteins STHLM

Biblioteket invigt där de unga kan låna hem en popcornmaskin

Lars Epstein
Rätta artikel

 

Biblioteket 10-13 (endast för 10-13-åringar, inga vuxna) i Kulturhuset nyinvigdes ...

... på tisdagen med betydligt större utrymmen nu än tidigare ...

... med popcorn i mängd ...

... och bandklippning (som även gällde vuxenbiblioteket) och tal av kulturborgarrådet Roger Mogert ...

 

... som berättade om bibliotekets stora betydelse i hans ungdom. Och det är nog lika viktigt i dag för många unga ...

... och här finns originellt nog även ett köksbibliotek där de unga kan låna hem valfri köksmaskin i fyra veckor. Det kunde man inte på skolbiblioteket när jag var ung.

Innan kulturborgarrådet Roger Mogert klippte bandet och nyinvigde biblioteket i Kulturhuset på tisdagen berättade han att det bara fanns 48 böcker i hans hem i Hagsätra när han växte upp. Det var de lexikon som kom kom en gång i månaden och som hans föräldrar prenumererade på. Därför blev biblioteket en så viktig plats för honom under hans uppväxt.

Jag kan känna igen mig i hans beskrivning (bristen på litteratur i hemmet). Och jag minns de sköna stunderna när jag kunde smita ner till skolbiblioteket i Gustav Vasa folkskola där jag ofta fick sitta ensam och läsa i lugn och ro. Vilka högtidsstunder.

I Kulturhusets nu nyinvigda bibliotek på plan 3 finns en stor avdelning som heter 10-13. Dit har inga vuxna tillträde (utom i går under nyinvigningen) bara de unga som är 10-13 år. Jag passade på att bekanta mig med 10-13 som efter renoveringen har fått nästan dubbelt så stora utrymmen som tidigare med sköna tygmöbler som de unga kan slappna av i med en bok framför näsan vilket de också gjorde när jag tittade in.

Där finns också utrymmen att spela teater, måla, spela dataspel med mera. och dessutom möjlighet för intresserade 10-13-åringar att låna hem olika köksapparater, till exempel en pastamaskin eller en popcornmaskin. Lite annorlunda än min ungdoms bibliotek men med samma funktion, en viktig offentlig plats där man kan hitta inspiration och utvecklas som människa.