Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 05:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/18/vandra-i-holger-bloms-fotspar/

Epsteins STHLM

Vandra i Holger Bloms fotspår

Lars Epstein
Rätta artikel

Den första av fyra gratisvandringar  i stadsträdgårdsmästaren Holger Bloms fotspår, ...

... från samlingsplatsen vid bensinmacken på Norr Mälarstrand, där parkteaterchefen Sissela Kyle (i halmhatt) inledde, ...

... till amfiteatern i Rålambshovsparken ...

... under ledning av landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson ...

... lockade närmare 250 personer. Vandringarna fortsätter i dag fredag och på lördag och söndag.

Närmare 250 personer hade samlats vid bensinmacken på Norr Mälarstrand nedanför Kungsholmstorg för att vandra i den legendariska stadsträdgårdsmästaren Holger Bloms (1906-1996) fotspår, Holger Blom som på 1940-talet skapade den internationellt kända Stockholmsstilen när det gällde stadens parker, vilket guiden landskapsarkitekten professor Thorbjörn Andersson berättade om under vandringen längs Norr Mälarstrand (Holger Bloms kanske mest kända parkskapelse) till amfiteatern i Rålambshovsparken på torsdagskvällen.

Grundtanken i Holger Bloms filosofi var att parkerna ska vara gröna sociala vardagsrum tillgängliga för alla, inte bara bestå av gräsmattor som inte får beträdas, som det hette förr i tiden. De ska också knyta an till det regionala landskapet.

Rålambshovsparken som kryllar av folk som picknickar och umgås i gräset eller ska till att se på utomhusbio just när när den stora skaran i vandringen passerar illustrerar perfekt hur Holger Blom ville att det skulle fungera.

Under första delen av fyrtiotalet när han just börjat som stadsträdgårdsmästare mångdubblades parkytorna i staden.

Han ville också att konst och teater skulle komma alla människor till del och såg exempelvis till att konstnärliga lekskulpturer kom ut i parkerna liksom gratis parkteater som han skapade 1942 och som i år alltså fyller 75 år nu under Sissela Kyles ledning.

Det är också Parkteatern som ordnar Holger Blom-vandringarna som pågår i ytterligare tre dagar och är gratis eftersom allt Parkteatern gör är gratis. Idag (fredag) kl 15.30 och på lördag och söndag kl 12.30 startar de återstående Holger Blom-vandringarna vid bensinmacken på Norr Mälarstrand.