Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/21/per-anders-fogelstrom-i-gar-och-i-morgon/

EPSTEINS STOCKHOLM

Per Anders Fogelström i går och i morgon

Per Anders Fogelströms ande vilade över kulturfestivalens sista dag. Här är det Göran Eriksson som sitter vid Fogelström-bordet. 

I Centralbadets trädgård avlöste den ena programpunkten den andra på temat Per Anders Fogelström. Här diskuterar Karl-Olof Andersson (Fogelströms biografiförfattare) och Agnes Hellström (ordförande i Svenska freds) med Ernesto Garzón från Stockholmia förlag som moderator civilkurage med utgångspunkt i den nyligen utgivna antinazistiska romanen "Den okuvliga friheten" som Fogelström skrev i slutet 30-talet.

För övrigt fanns det många intressanta böcker till salu på Drottninggatans långa bokbord ...

... och man kunde som vanligt göra fynd.

 

Själv hittade jag till exempel en fotobok för en hundring som kostar minst det tiodubbla på det billigaste antikvariatet.

Författaren Per Anders Fogelströms ande vilade på ett magiskt sätt över kulturfestivalens sista dag då Drottninggatans långa bokbord samt litterära programpunkter i Centralbadets trädgård ägde rum på söndagen.

Per Anders Fogelströms nyligen utgivna antinazistiska roman ”Den okuvliga friheten” som han skrev som tjugoåring i slutet av 30-talet diskuterades liksom han fredspatos med motståndet mot att Sverige skulle skaffa sig en atombomb på 50-talet. Även flera andra aspekter av hans gärning belystes ingående.

Och i morgon tisdag 22 augusti är det på dagen 100 år sedan Per Anders Fogelström (1917-1998) föddes vilket högtidlighålls kl 19.30 utanför Fjällgatan 30 där han bodde.

Även SvT hyllar Per Anders Fogelström i morgon tisdag med en ny mycket sevärd dokumentär av Anders Lundgren som visas klockan 21.00 i ettan och omedelbart därpå följer den drygt två och en halv timme långa filmen ”Mina drömmars stad” från 1976. Redan på eftermiddagen klockan 15.55 visas klassikern ”Sommaren med Monika” regisserad av Ingmar Bergman i samma kanal.

För övrigt kunde man som vanligt göra fynd på Drottninggatans långa bokbord. Själv köpte jag till exempel fotoboken Bellocq med bilder tagna av fotografen E J Bellocq på 1910-talet. De avbildar prostituerade i Storyville, the red light district i New Orleans.

Fotografen E J Bellocqs (1873-1949) glasplåtar, många svårt skadade, återfanns på 1960-talet och köptes då av den sedermera berömda fotografen Lee Friedlander.

Boken som gavs ut 1996 kostade mig en hundring. På nätet går den på minst det tiodubbla.