Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 08:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/22/lilla-kvarnholmen-invigs-pa-lordag/

Epsteins STHLM

Lilla Kvarnholmen invigs på lördag

Lars Epstein
Rätta artikel

 

Lastbåten Tre Kronor som skeppade säden och kvarnen Tre Kronor som malde den till mjöl  ingår i den nya lekparken på Kvarnholmen ...

... och kvarnen är också en kombinerad rutschbana (som Ulf Eriksson lägger plåttaket på inför invigningen på lördag) ...

... men också innehållande ett maskineri som barnen kan manövrera med handkraft ...

 

... och på Lilla Kvarnholmen finns också "disponentvillan" som konstnären Tor Svae, skaparen av lekparken, här öppnar dörren till ...

... och visar interiören, här köket med vedspisen, ...

... och självfallet ingår en liten Konsumaffär, i detta gamla kooperativa industriområde ...

...  med varor från en annan tid.

Kvarnholmen, den gamla industrihalvön, är Nackas stora nybyggarstadsdel. Redan i dag är det runt 1 300 invånare som bor där och om tio år, när allt är utbyggt, kommer invånarantalet att sex- eller sjudubblas.

Men redan på lördag är det dags för invigning av Lilla Kvarnholmen, lekparken skapad av konstnären Tor Svae med hjälp av bland andra snickarna på Tamano.

Just nu pågår finishen. Järn- och plåtarbetaren Ulf Eriksson lägger takplåten på miniatyrvarianten av kvarnen Tre kronor som samtidigt är en rutschkana.

I ”disponentvillan” kan barnen ”laga mat” på en riktig gammal vedspis och i lilla Konsum med sin gammaldags kassaapparat kan de låtsasköpa blåvita tvålar eller Findus djupfrysta fiskbullar eller varför inte en tetra med en halvliter mjölk som mormor eller morfar gjorde på riktigt när de var barn.

Som sagt, Kvarnholmen i miniatyr, som den var på på den tiden innan kvarnarna slutade mala mjöl och makaronifabriken stängde och byggbolagen invaderade halvön med sina väldiga kranar och maskiner för att bygga bostäder, invigs på lördag på den årliga Kvarnholmens dag.

Och utsikten över Svindersviken är vidunderlig från den nya fantasieggande lekparken.