Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/22/per-anders-fogelstroms-minne-hogtidligholls-pa-100-ars-dagen/

Epsteins STHLM

Per Anders Fogelströms minne högtidlighölls på 100 års-dagen

Lars Epstein
Rätta artikel

 

Trubaduren Ulf Bagge sjöng Stockholmsvisor ...

... och poeten Jenny Wrangborg läste dikter ...

 

... och Karl Olof Andersson (som skrivit den läsvärda biografin) berättade engagerat om Per Anders Fogelströms liv och gärning när 100 års-minnet av författarens födelse högtidlighölls på tisdagskvällen ...

... och Stadsmuseet bjöd på kaffe ...

... med "Fogelströmbakelse" ...

... och på bokbordet var efterfrågan stor på Fogelströmlitteratur.

Arrangörerna hade räknat med hundra, men det kom runt trehundra, personer, till Per Anders Fogelströms Terrass (mittemot Fjällgatan 30, hans hemadress under flera decennier) för att högtidlighålla 100-årsminnet av den store Stockholmsskildrarens födelse den 22 augusti 1917.

Författaren till biografin ”Per Anders Fogelström, ett liv för litteraturen, freden och miljön” (ett måste för alla Fogelströmintresserade) Karl Olof Andersson berättade koncist och kunnigt om Per Anders Fogelströms insatser på många områden förutom författarskapet.

Poeten Jenny Wrangborg läste dikter och berättade inlevelsefullt om sina arbetarklasserfarenheter och trubaduren Ulf Bagge sjöng Stockholmsvisor av Ruben Nilson, Olle Adolphson och Beppe Wolgers.

Dagen till ära bjöd Stadsmuseet på en ”Fogelströmbakelse” som serverades med en mugg kaffe innan flertalet av åhörarna gick hem för att sätta sig framför teven och se Anders Lundgrens nya dokumentär om Per Anders Fogelström som också finns på SvT Play för den som missade utsändningen.